Artikel Brabants Dagbald: Deskundigen duiden pensioenproblematiek op speciale lezersavond

Brabants Dagblad nodigt lezers uit die met vragen zitten.

TILBURG - Nog nooit stonden zoveel mensen aan de vooravond van hun pensioen en nog nooit was er zoveel onzekerheid over het opgebouwde pensioenvermogen. De kredietcrisis heeft bij velen een flinke deuk geslagen in het gevoel van financiële veiligheid. Voor het Brabants Dagblad en de Universiteit van Tilburg aanleiding voor een speciale lezersavond over de crisis in pensioenland op woensdag 3 juni. De avond is vooral bedoeld als een extra service aan de lezers die met vele vragen rondom hun pensioen rondlopen.

Alvorens die vragen te beantwoorden zullen drie deskundigen in algemene en praktische zin ingaan op de huidige pensioenproblematiek. Prof. dr. Harrie Verbon,hoogleraar Openbare Financiën en columnist van deze krant, neemt de aftrap voor zijn rekening. Hij zal het kader schetsen dat geleid heeft tot de waardevermindering van de pensioenvermogens. Met andere woorden: waarom zitten we in de problemen, gaat het nog goedkomen, hoe zit het met de dekkingsgraden en de stabiliteit van de pensioenfondsen en waarom komt de overheid nu met het plan om de aow-leeftijd geleidelijk te verhogen naar 67 jaar?

Prof. dr. Gerry Dietvorst, al 30 jaar actief als pensioendeskundige op nationaal en internationaal niveau, gaat uitleggen hoe het nieuwe uniforme pensioenoverzicht in elkaar zit. Wat betekenen al die bedragen die erop staan? En hoe zit het met termen als ‘franchise’ en ‘A-factor’. Belangstellenden kunnen gerust hun eigen pensioenoverzicht meenemen om er aantekeningen op te maken.

Praktisch van aard is ook de inbreng van mr. Theo Gommer, eveneens columnist van deze krant en pensioenuitvoerder bij Akkermans & Partners in Tilburg. Hij gaat in op de vraag: Waar moet ik in de nieuwe pensioenwereld als eigenaar van mijn eigen pensioen naar kijken en wat moet ik doen als ik andere keuzes wil maken? Hij zal zijn bijdrage ondersteunen met tal van voorbeelden. Het tweede deel van de avond, die tot 22.00 uur duurt, zal geheel gewijd zijn aan het beantwoorden van vragen uit de zaal.

Belangstellenden kunnen zich voor deze gratis toegankelijke avond aanmelden via www.uvt.nl/bd.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015