Artikel De Financiele Telegraaf: Beleggingen breken pensionado op

AMSTERDAM - Duizenden werknemers die nu in de kredietcrisis een pensioen bij verzekeraars moeten aankopen met geld dat zij hebben opgebouwd in een beleggingsverzekering, worden dubbel gepakt. Door de gedaalde aandelenkoersen én de lagere rente voor hun levenslange pensioenuitkering, valt dat bedrag per maand "enkele tientallen procenten" lager uit, stelt hoogleraar Herman Kapelle, tevens directeur bij verzekeraar Aegon. Opknippen van het pensioen biedt soelaas, meent hij.

Kappelle stelt voor dat werknemers die een pensioen nu moeten aankopen, dat deels voor de eerste vijf jaar van de levenslange uitkering doen. De rest kopen ze later aan, als de beurskoersen zijn aangetrokken.
Dit 'opknippen' van het pensioen is nu verboden. Voor zijn initiatief krijgt Kappelle steun van VVD-Kamerlid Stef Blok, die minister Donner (Sociale Zaken) vraagt op korte termijn in te grijpen. Ook pensioenspecialist Theo Gommer van Akkerman & Partners vindt het idee van de hoogleraar fiscaal pensioenrecht nu gepast.
"Dit werd in het verleden ook toegestaan", zegt hij. "Bij gekochte lijfrentes kan het al. Eenmalig moet het opknippen nu weer kunnen omdat de beurzen - en daarmee de pensioenen - zo ontzettend laag staan. Al snap ik het belang van de ingreep voor een verzekeraar als Aegon die veel van deze beleggingsverzekering heeft verkocht heel goed." Aegon verkoopt pensioenbeleggingen, hun klanten zagen hun pensioen afgelopen maanden verdampen.
Gommer: "Maar zo'n ontheffing kan eenvoudig in de pensioenwereld, het levert in de uitvoering geen problemen op." Wel moeten gepensioneerden opnieuw actief achter hun beleggingen aan.
De 'pech' van de gedaalde beurzen werkt voor aanstaande gepensioneerden een heel leven lang door, vat Kappelle zijn plan samen, verwijzend naar het verlies op de pensioenbeleggingen.
Wie een pensioenpot in aandelen van bijvoorbeeld ?50.000 dacht te hebben, krijgt waarschijnlijk nog maar de helft. Oudere werknemers die binnen enkele maanden stoppen en op de belegging zijn aangewezen, kopen een pensioen dat door de gedaalde beurskoers en de lage rente als uitkering ontoereikend zal zijn voor de hele pensioentijd.
Kappelle wil de gedevalueerde spaarpot daarom allereerst inzetten voor de eerste vijf jaar. "Als de beurzen zich komende jaren herstellen", stelt hij, "nemen de aandelenbeleggingen weer toe en wordt het pensioen aangevuld. De werknemer krijgt dan de tijd om de rest van zijn pensioen later aan te kopen. Dan kan het pensioen aangroeien tot het oude niveau."
Kappelle beseft dat dit een aanname is: er is geen garantie dat de aandelenkoersen op hogere of de oude niveaus terugkeren. "Aandelenkoersen kunnen nóg verder zakken, dat kan altijd, dat is zeker een risico voor de mensen die met pensioen moeten", zegt pensioenspecialist Gommer. "Maar je hoeft, anders dan vroeger, niet iedereen tegen zichzelf te beschermen."

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015