Artikel DIN Magazine: Wat brengt 2009 inzake pensioen?

 Wat brengt 2009 inzake pensioen?

Dat is een goeie vraag. Fiscaal is er weinig nieuws onder de zon. Ja, de lijfrentegrens gaat terug (omhoog) naar ruim 150 mille. Dit is met name goed nieuws voor steeds meer ZZP-ers die we krijgen in Nederland. Je mag lijfrente afkopen, net als pensioen tot een mille of 4 (qua waarde). Ook komt er een bonus om tot en zelfs na 65 te blijven werken, prima. De ‘gouden handdrukken’ worden beperkt en u mag shoppen met pensioengeld voor nabestaanden. Allebei terecht. Verder wordt het indexatielabel verplicht als onderdeel van het Uniform PensioenOverzicht. Dat lijkt me wel goed gezien de beursmalaise!
Wat absoluut fout is dat de saldomethode terugkomt en dat niet aftrekbare lijfrentepremie tóch wordt belast in Box I. Mijn advies: niet doen, nooit meer lijfrentepremie betalen dan aftrekbaar. Dat was altijd zo, maar nu helemaal!
En tot slot om het helemaal, tot in detail aan te geven, backservice na ontslag voor salarissen boven de 5 ton worden extra belast. Ik ken deze grootverdieners helaas niet, maar u wel, hoop ik voor u?!

In 2009 ga ik mij nog voor de laatste keer inspannen om Levensloop op de kaart te krijgen. Hiervoor moet – hoe vervelend het vanuit financieel oogpunt ook, voor de spaarder en voor u is – toch het spaarloon sneuvelen. Een dubbele aftrek is niet meer van deze tijd. Lukt het dit jaar niet dan geef ik het op!

Ach, eigenlijk zijn het dus maar een beperkt aantal en kleine aanpassingen. Dan kunnen we ons helemaal concentreren op waar het om gaat. Communicatie van pensioen, toelichting van het UPO, mensen helpen goede keuzes te maken. De klant helpen bij zijn ‘gevecht’ (soms) met de uitvoerders. En dat is toch waarom we adviseur zijn geworden? Veel succes hiermee, enne, u weet, indien nodig: wij staan voor u klaar, proost!

mr Theo Gommer MPLA is partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten. Eric Jansen MPLA is commercieel directeur Akkermans & Partners Pensioen Netwerken.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015