Artikel FD Pro: Weinig gelukt!

Het enige dat in 2013 gelukt is, is de Wet Versterking Bestuur Pensioenfondsen. Hoewel die eigenlijk ook pas per 2014 geeffectueerd hoeft te worden. Voor de rest is er niet veel gebeurd en gelukt in 2013, terwijl dat wel de bedoeling was en vooral ook nodig.

Goed daarom dat ‘pensioennieuws’ verder wordt geprofessionaliseerd via FD Pro. En nu dus maar hopen dat ‘ze’ deze columns gaan lezen. Maar dat zal toch wel, denkt u niet?! Ik mocht kritisch blijven schrijven én uitgaan van veel kennis van u als lezer. Mooi. Daar gaan we dan.

 

Het nFTK is er niet gekomen, en komt waarschijnlijk ook niet. Het rapport over de doorsneepremie is er nog niet, het Witteveenkader blijft onduidelijk en over oplossingen voor waardeoverdracht zijn meer rapporten geschreven dan oplossingen mogelijk zijn. “We moeten het recht op waardeoverdracht handhaven, maar het mag de werkgever niets kosten”. Dat kan dus niet. Ja, als we overstappen naar premieovereenkomsten.

Iets zinnigs over meer individuele keuzes ten nadele van collectiviteit en solidariteit heb ik niet gehoord. De pensioenknip verdwijnt, niemand gebruikt ‘m (waarom hébben we hem dan überhaupt gekregen)? De (af?)waardering van pensioen in eigen beheer door de DGA’s moet nog komen, en waarom de DGA niet naar een PPI mag, begrijp ik nog steeds niet (gelukkig andere deskundigen ook niet).

 

Wat wel is gelukt, is dat alle pensioenregelingen aangepast en in ieder geval getoetst moeten worden per 2014 (67, 1,9% EL, 2,15% ML) en per 2015 waarschijnlijk wéér aangepast moeten worden. Dat schiet lekker op dus, #not.

Ook is het rapport van SEO nu eindelijk gepubliceerd. Maar ja, wie neemt dát nog serieus?! Ik kon me er in ieder geval niet toe zetten om het nog te lezen. Rapporteren, 3 weken nádat de conclusies zijn geventileerd.

 

Tot slot pensioencommunicatie. Toen ik vorige week mijn jaarlijkse werkcollege aan studenten van de Erasmus gaf en de Witteveen-wetsvoorstellen toelichtte, merkte een van de studenten terecht op: dit gaat toch niemand snappen? Inderdaad. Pensioencommunicatie begint met ‘eenduidige’ wetgeving, die zich niet verliest in allerlei details. Het ‘optoppingsexcedentoverbruggingsnabestaandenpensioen’? Wie bedenkt zoiets? Leuk voor Wordfeud (voor de oudjes: dat is digitaal scrabble). Dat weiger je toch gewoon uit te werken als ambtenaar?! Ik had die € 250 mio dan ook teruggegeven aan vriend Weekers en gezegd: “Hier kan ik niets mee: iets of niets”.

 

Veel verder dan: ‘we moeten beter communiceren’ zijn we nog niet. Ik hoop dus oprecht dat we in 2014 iets gaan bereiken. Of eigenlijk heel veel. Ik zal het maandelijks kritisch volgen in ieder geval!

 

O ja, dan is er ook nog het multi pensioenfonds, dat komt per 2015. Nee, niet het multi ondernemingspensioenfonds, dát hadden we al. En wordt ook niet gebruikt. Maar ach, what's in a name. Ik zou m'n tijd ergens anders aan hebben besteed.

 

Wat wel is gelukt, is om de ‘gouden handdruk’-stamrechtfaciliteit af te schaffen. En nu maar hopen dat iedereen het geld tegen 80% belast gaat uitkeren (dus niet), dat ook alle DGA’s dividend gaan uitkeren en verbrassen (dus ook niet). Tot slot gaan we wél het nabestaandenpensioen afschaffen. Dat heb ik al goed gecommuniceerd in één enkele tweet: ‘OpbouwNP, RisicoNP, GeenNP’. Niet zo erg, dan sluit iedereen maar een ‘tonnetje’ risico in Box III immers. Maar toch. Veel visie zie ik niet. Dus.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015