Artikel FD Selections: De Eerste Kamer doet het lekker rustig aan!

Vanuit het Regeerakkoord Rutte II en het Sociaal Akkoord van voorjaar 2013 liggen er momenteel twee wetsvoorstellen inzake beperking pensioenopbouw. Allereerst de beperking van 2,15% (want per 2014 gaat het maximale opbouwpercentage van 2,25% naar 2,15%) voor middelloonregelingen naar 1,75%. Aangevuld met een maximaal pensioengevend salaris van € 100.000. Wie hier sec op tegen is moet het redactioneel van Prof. Kavelaars in TVPV van afgelopen maand maar eens lezen en de column van Frank Kalshoven in de Volkskrant van afgelopen weekend. Daarnaast ligt er nog dat onzinnige, armzalige excedentaanvullingsvoorstel van, jawel 0,1%!

Het zou best logisch zijn dat de EK een beetje voort maakte, daar had de regering ook om gevraagd, zodat dit meegenomen kon worden met Prinsjesdag.

Nu zit in de begroting een belastingvoordeel van € 3 miljard, dat levert de verlaging namelijk op denkt de regering. Als de EK het echter niet aanneemt, en die kans is groot gezien de politieke verhoudingen, dan presenteren we dus morgen een plan, dat 8 oktober alweer achterhaald is. Dat is lekker efficiënt.

Maar de ‘mannen’ van de EK doen lekker rustig aan, spelen hun eigen politieke spelletje ook nog eens en wat c.q. als de regering iets probeert, dan weet de EK wel zand in de raderen te strooien. En ik altijd maar denken dat de EK uit de ‘eminence grise’ van de samenleving bestond. ……’grise’ wel….

Dat ze dat excedentaanvullingsvoorstel afwijzen is terecht,  daar hoeven ze echt niet tot 8 oktober over te denken, dat weet iedereen (behalve de sociale partners natuurlijk) en de beperking tot 1,75% is niet aan hen. Dat hebben de echte landsvertegenwoordigers, de Tweede Kamer, al besloten namelijk. Dat de Raad van State ook kritisch was jegens de beperking tot 1,75% en € 100.000 heb ik niet begrepen. Ze zouden toch beter moeten weten.

Overigens, u weet ik twitter graag (@akkermansgroep), wordt er door diverse mensen, onder andere vanuit met name de linkse politieke partijen, gesteld dat er helemaal geen Sociaal Akkoord is. Prachtig toch he, zo’n land. We hebben inmiddels 10 ‘akkoorden’, maar als puntje bij paaltje komt is er niemand bij betrokken, niemand verantwoordelijk voor, niemand mee eens en wordt er niets mee gedaan.

Als dan ook nog eens blijkt dat de sociale partners alle zinnige besluitvorming in de SER ondergraven, dan zou ik het als regering wel weten. Ik ga gewoon m’n eigen gang en laat ze maar lekker…..

PS Wat ik vind van de (rol van de) Eerste Kamer zal een goed lezer wel snappen.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015