Artikel FD Selections: Herfstpensioenperikelen

Zo midden in de herfst waait er van alles rond waarover je kunt schrijven.
Bijvoorbeeld dat de dekkingsgraad is gestegen nu een fictieve hogere Ultimed Forward Rate mag worden gebruikt. Minder fondsen hoeven dan te korten, sommige denken weer aan indexeren – dat mocht toch pas bij 110%? Subtiel werd er getwitterd dat dáárdoor de financiële positie niet beter is geworden. Alleen de boekhoudkundige. Dat daar een essentieel verschil tussen zit, daar weten DGA’s alles van gezien hun ‘gap’ tussen de fiscale en commerciële waarde!

Ook de ‘grap’ dat als je maar boven de dekkingsgraad van het ABP zit je dan wel gered wordt, waaide binnen. Dát valt Sluimers niet te verwijten overigens, maar degenen in Den Haag die daarin meegaan wel!

Het rapport van Merlbourne/Mercer veroorzaakte nauwelijks storm. We zijn gezakt naar plek 2 en zijn ingehaald door de Denen. Door wie?? Die Denen, die ‘gewoon’ een verplichte individuele DC-regeling kennen. We verliezen nota bene op sustainability. En dat terwijl de daling van 1 naar 2 toch eigenlijk aanzienlijk belangrijker is dan het ‘rapportje’ van LCP over pensioenkosten. De daling zal nog wel een paar jaar doorzetten. Wij gaan niet achteruit, maar anderen halen ons in. Stilstand is immers achteruitgang.

Meer rapporten waaiden binnen, zoals die van de belastingherzieningscie Van Dijkhuizen. Pensioenpremieaftrek aftoppen op € 62.500. Niet raar, het treft maar 7% van de Nederlanders. En laten we eerlijk zijn, wie wil nu een pensioen dat in de hoogste schijf valt. Dat alleen de fiscale bril is gebruikt maakt het rapport echter wel een pensioenniemendalletje. Pensioen kent wel wat meer facetten immers. Overgansregimes, civiele afspreken, etc. Het heet niet voor niets een pensioenóvereenkomst! Tja, zolang er geen pensioenregie is in Den Haag krijg je dat.

Dat pensioen ‘lekker vluchtig’ wordt bekeken blijkt dan ook wel uit het feit dat DNB-president Knot het rapport al kende getuige zijn opmerking tijdens een lezing aan de RU Groningen over aftoppen van pensioenpremieaftrek.

Maar de uitsmijter kwam nog. De ‘Samenstajesterk’-reclame. Die begint met: we hebben nog nooit zoveel geld gehad. Ja, dat klopt. Maar we hebben ook nog nooit zoveel pensioenverplichtingen gehad! We hebben nooit zoveel pensioenproblemen gehad.
En we hebben ook nog nooit op plek 2 gestaan bij Melbourne/Mercer. Dat klopt ook allemaal. Dat wordt er echter niet bijverteld.
Liever geen boodschap dan een halve, onjuiste. Ach ja, het blijkt reclame, niet meer en niet minder.

Tot slot het Herfststatement van de NOPD. Ook dat verscheen deze week. En dáár zit wél visie en deskundigheid in. Vanaf volgende week ga ik daarom ‘met u’ werken aan de sustainability van ons pensioensysteem. Die noodzaak waait namelijk niet over!

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015