Artikel FD Selections: Klopt mijn pensioen wel?

Dat zullen in ieder geval de (ex-) medewerkers van het CBR zich afvragen. Jarenlange misstanden vonden plaats met hun pensioen. Waarbij nog maar even in herinnering wordt gebracht dat pensioen uitgesteld salaris is. Waarvoor je wel werkt, maar de beloning (nog) niet krijgt. Toen ik dit kwam toelichten bij BNR kreeg ik direct twee vragen: wordt er dan geen toezicht op gehouden? En hoe kun je er nou achter komen of het allemaal klopt?

Op de eerste vraag is het antwoord dat ons toezicht goed (genoeg) is, maar dat DNB (en AFM) echt niet overal toezicht en controle kunnen uitoefenen. Vervolgens dat er waar gewerkt wordt altijd wel iets fout gaat. Helaas wordt nog vaak gedacht dat ‘pensioen’ wel altijd goed is geregeld. En tot slot dat ‘malversaties’ zullen – blijven – voorkomen. Goed om te weten is dan wel dat de AFM begin 2012 heeft geconcludeerd dat er in 10% van alle pensioenopgaven fouten zitten of hebben gezeten. Van grote tot minder grote fouten en van al tot (nog) niet opgelost. Hierover merkt onlangs een cursist op dat daarmee dan ook nog niet bewezen is dat die andere 90% wel goed is……

Hoe hier dus vanaf nu mee om te gaan?

Voor werknemers/deelnemers: controleer je UPO, ook die van de afgelopen jaren en blijf dat jaarlijkse ‘trouw’ doen. Snap je iets niet, vraag net zo lang tot je het wel snapt. Vergelijk/overleg met je partner/collega’s, zodat je inzicht in je pensioen toeneemt.

Voor de professionals in pensioenland: doe het vandaag goed en morgen beter. En, realiseer je dat je verantwoordelijk bent voor het geld van iemand anders. Daarvoor heb je kennis (en vakbekwaamheid) nodig en moet je integer zijn. Wat integriteit is kun je wel leren, maar je bent het of je bent het niet!

Tot slot. Het pensioen van de CBR-werknemers zit nu goed bij het ABP, of datwordt tenminste gezegd. Of dat echt zo is, is natuurlijk gewoon nog steeds de vraag. Het ABP moet het namelijk ook ‘maar’ doen met de info en het geld dat ze heeft gekregen.

Dat het überhaupt zover heeft kunnen komen is natuurlijk te triest voor woorden. Pensioen is uitgesteld salaris…van iemand anders! Gelukkig zijn pensioenfondsbestuurders (en toezichthouders) hoofdelijk aansprakelijk!

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015