Artikel FD Selections: Kosten kunnen ? en moeten - altijd lager!

Ik heb er een weekje over nagedacht, maar kom toch terug op het onderzoek van LCP in zake de kosten die pensioenfondsen maken. De reden is de volgende.

Allereerst verbaasde het mij dat de inkt van het rapport nog niet droog was en het werd al in de hoek gezet als een ‘slecht’ rapport. En waarom? Omdat de conclusie dat 20% van de jaarpremie aan kosten opgaat niet juist zou zijn.

Niet werd gesteld dat de 20% an sich niet juist zou zijn, maar dat de relatie met de premie onjuist is. De kosten moeten worden gerelateerd aan het totale vermogen (maar dat weet toch iedereen zelf wel?!). Uiteraard staat dat ook wel in het rapport, maar ja, dan moet je het wel lezen en er over nadenken.

De conclusie dat pensioenfondsen – gemiddeld – kosten maken ter grootte van 20% van de jaarpremie is dus gewoon juist.

Maar, en dát heeft mij dus pas echt verbaasd, dat is totaal niet relevant!

Kosten zijn namelijk áltijd te hoog!! Of ze nu aan de jaarpremie, het totale vermogen of aan ‘weet ik wat’ gerelateerd zijn. En dáár zit de crux!

In plaats van dat de pensioenfondsen/federatie het rapport eerst goed hadden gelezen, daarna hadden nagedacht en dan pas gereageerd, kun je niet zeggen dat je kosten goed zijn. Zeker in de huidige tijd niet. Het feit dát inmiddels – hoe toevallig – een paar dagen later blijkt dat de pensioenfondsen het beter doen dan volgens hun eigen gekozen normen bevestigt toch dat kosten verder naar beneden kunnen. Nee, moeten!

Pensioen is het geld van iemand anders, dan moet je altíjd streven, nee sterker, bewerkstelligen dat de kosten verder naar beneden gaan. Pas als de kosten zó laag zijn dat je zelf gaat twijfelen of dat wel kan, dán pas heb je het juiste niveau bereikt.
En daar zijn we nog lang niet!

Maar ja, publiekelijk ‘op je vestje gespuugd’, dat kan natuurlijk niet. Dan ga je primair reageren, ja, schreeuwen, zelfs op de radio…..

Zoekt de Pensioenfederatie niet een nieuw hoofd communicatie? Lijkt me hééél verstandig!

PS En LCP maar ‘lachen’, die heeft prachtige reclame!

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015