Artikel FD Selections: Moderne werkgevers gezocht!

Langer werken
Nu het duidelijk is de pensioenleeftijd omhoog gaat – en waarschijnlijk ook al de AOW eerder dan in 2020 – moeten we ons afvragen wie daar meer moeite mee heeft: werknemers of werkgevers. Dit vraag ik ook tijdens mijn PensioenKaravaan-lezingen voor accountants en belastingadviseurs, waar ik weer volop mee bezig ben. Het antwoord blijkt iedere keer hetzelfde: werkgevers!

Agnes
Dat is ook precies waar Agnes de nadruk op had moeten leggen. Als we dan langer door moeten werken - en dat moeten we, dat blijkt wel - hoe zorgen we (lees vanuit haar standpunt: jullie, werkgevers) er dan voor dat ‘mijn mensen’ langer aan het werk kunnen blijven?

Want wees eerlijk: een sollicitant van 58 wordt gezien als oud. In plaats van dat een werkgever denkt: die is ervaren, ‘gaat nog een jaar of 12 mee’, is loyaal (want werknemers weten wel dat ze nota bene vanaf 40 jaar al ‘afgeschreven zijn’), is nooit ziek (blijkt uit onderzoek), hoeft niet om 5 uur op de crèche/kinderopvang te zijn en hoeft niet perse in de schoolvakanties met vakantie.

Y-generatie
En als je dat vergelijkt met die ‘lamlendige’ Y-generatie. Verwende kinderen van 2-verdieners, willen van alles worden, maar er niet hard voor werken, moeten altijd naar de crèche/kinderopvang, kinderen ziek is paniek, willen meer verdienen want anders kunnen ze geen groot huis kopen en ze moeten tenslotte ook in de dure schoolvakanties met vakantie. En áls je ze dan goed hebt opgeleid en ze hebben hun studiekostenregeling afgelost. Dan gaan ze weg, naar de concurrent. ‘ik wil een keer wat anders….’. Pfff!

Moderne werkgever
Nou, als moderne werkgever weet ik het dan wel. Ik ga voor die ‘golden oldie’. Wel verwacht ik dan flexibiliteit, bereidheid tot ‘omarmen’ nieuwe werken, inclusief IT/social media etc.
Of – als ik eerlijk ben – ik zoek gewoon goeie mensen. Of ze nu jong of oud(er) zijn, iedereen die wil is welkom. Moderne werkgevers zijn dus vooral ook gewoon goeie werkgevers.

ZZP-ers
En als we dan toch modern zijn, de stap van flexibele werknemer naar ZZP-er is snel gemaakt. Wel verwacht ik dan continuïteit van mijn werkge…., eh opdrachtgevers. Die mij zodanig beloont dat ik naast inkomen ook pensioen kan opbouwen. Die ook instaat voor mijn veiligheid op de werkvloer (moet toch al van de Hoge Raad). En mij dus eigenlijk ‘omarmt’ alsof ik die goeie loyale werknemer bent.

Dus
Niet alleen de vergrijzing komt op gang, de pensioenen vallen tegen, we moeten en willen langer werken. Laten we het elkaar dus niet moeilijk maken als aanbieder en vrager van arbeid, maar dit met een innovatieve bril bekijken. Nu de wetgever niet in staat blijkt te zijn het ontslagdossier in te vullen, laten we het dan maar zelf doen!
Wie doet mee en gaat dus in ieder geval ‘ouderen’ positief discrimineren??

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015