Artikel FD Selections: Niets gebeurd

Tja, eigenlijk is er niets gebeurd deze week. Ja, wat ‘gerommel’ in de marge. De dekkingsgraden over het 2e kwartaal vielen bijvoorbeeld tegen. Alhoewel de maand juli beter wordt. Raar eigenlijk die focus op de dekkingsgraad ‘per dag’. Pensioen is toch lange termijn? Maar ja, dat krijg je als de focus inmiddels op 105% ligt. Terwijl die toch echt op 125% moet liggen. En zelfs dan heb je nog geen echte buffer.

 

Ook de euforie van het Pensioenregister verbaasde mij. Trots op 5 miljoen bezoekers na 2 jaar. Maar ja, hoeveel uniek? Mooie/goeie site hoor, alleen die marketing he….

Het PGGM verloor verder fors op wat wilde beleggingen in Zuid-Amerika. En de discussie over het reële en nominale financiële toetsingskader ging onverkort door in de krant en vooral op twitter. Een combi-contract moet het nu worden.

 

Ook de focus op inflatiecorrectie snap ik nog steeds niet. Ja, in de opbouwfase, maar toch niet in de uitkeringsfase. Doe maar lekker hoog/laag zeg ik altijd en zet de (vaste) indexatie maar om in hoger nominaal. Dat doen ze ook bij het pensioenfonds van de huisartsen/medisch specialisten. Die zijn ‘hot’ namelijk, ze doen het zo goed. En dat komt niet alleen door de beleggingen in de tabaksindustrie. Nee, ze indexeren zo goed. Dat dat komt omdat ze – al jaren – rekenen met een rekenrente van maar 0,25% - daarom is de premie ook zo hoog – en dus kunnen voorindexeren wordt misschien dan even vergeten. Wel slim overigens.

 

Verder stapt na Shell, Phillips, Rabo nu ook Achmea over naar een maximering van de werkgeverbijdrage. Dat heet CDC. Dat bestaat niet volgens de Pensioenwet, maar alle Opf-en hebben het wel. (Las ook weer iemand – wel een hotemetoot – die het over een bedrijfspensioenfonds had. Dat is blijkbaar een bedrijfstakpensioenfonds voor een bedrijf. Of zo.) Wel reëel overigens (ha ha), dat een werkgever niet meer wil verzorgen en alleen nog maar wil belonen. Dat willen de werkgevers die verplicht bij een Bpf zijn aangesloten natuurlijk ook wel. Maar ja, die plicht he. En die werknemersvakbondenvertegenwoordigers.

 

TNS NIPO onderzocht dat de hoogte van de dekkingsgraad geen relatie heeft met de tevredenheid van de deelnemers. Goh. Dan lijkt het wel of deelnemers alleen geïnteresseerd zijn in hoeveel pensioen ze krijgen. Pfff.

Tot slot de uitsmijter van de week: oud-minister Witteveen pleit voor een investeringsfonds, waarin de overheid én de pensioenfondsen deelnemen. Een nieuw Deltaplan –ter verdediging tegen de vijand ….eh, versterking van de kust enzo. Broeikaseffect, u kent het. Dat deden we vroeger immers ook. En ook om scholen en ziekenhuizen (en woningen) te bouwen. Nog meer dacht ik toen?! Hij is 92 jaar overigens.

 

Ik weet overigens niet of Rutte c.s. dat leest. Het Kabinet is met vakantie. Na het reces pakken we de (pensioen)crisis wel aan. Waarom immers haasten? Pensioen is in ieder geval lange termijn.

 

 

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015