Artikel FD Selections.nl: Pensioencommunicatie (deel 2): Google, 1 bedrag en kleurtjes!

Nu we weten (zie deel 1) wát we moeten communiceren kunnen we naar de vorm kijken. Ik begin hier met de ‘techniek’. Het Uniform PensioenOverzicht is prima, het klopt, het is duidelijk etc. Er ontbreekt maar een ding nog en dat is de ‘waarde’ van het pensioen. Als je Piet net hebt verteld dat er van zijn salaris ieder jaar € 1.000 niet wordt uitbetaald, is het wel zo netjes om hem in ieder geval te vertellen hoeveel er dan op zijn ‘pensioenrekening’ staat.
Het UPO is dus ‘technisch’ gezien bijna uit-doorontwikkeld.

Dan hebben we sinds vorig jaar nog www.mijnpensioenoverzicht.nl. Daar kom ik hieronder op terug.

Als u iets wilt uit- of opzoeken gaat iedereen Googelen. Ik ben een echte Google-fan. Een wit scherm, een balkje (altijd een ‘grappig’ plaatje), daar vul je in wat je zoekt, en…..je vindt het!
Vergelijk dat eens met die ‘schreeuwerige’ sites met allerlei aanbiedingen die je met niet te vinden x-jes moet wegklikken etc.. Brrr…, vreselijk (irritant, een soort waspoederreclame). Nee, dus we communiceren pensioen op z’n googels.
We weten vervolgens wat Piet wil weten: hoeveel pensioen krijg ik, vanaf wanneer. En, is dat goed volgens de norm (die hebben we toch? Dat is niet 70% eindloon mét indexatie, maar 50% middelloon, zonder indexatie).

Dan wordt het als volgt:

Beste Piet,
vanaf 65 jaar krijg je € 10.000 pensioen per jaar bruto. En dat is .

De rest, en wat bij overlijden, arbeidsongeschiktheid, gevolgen ontslag, etc: zie het UPO.

Wil Piet meer informatie, dat komt allemaal te ‘googelen’ op www.mijnpensioenoverzicht.nl, dat wordt de google-marktplaats voor pensioen. Zeg maar een soort Postbus 51. Gefinancierd door de overheid, met een Raad van Advies (natuurlijk zit ik daar in?), die stuurt en adviseert. Hij kan daar rekenexercities maken, planningen, kortom alles.

Doet Piet dat niet, prima, eigen verantwoordelijkheid immers.

Wedden dat binnen 3 tot 5 jaar iedereen aan het ‘pensioenen’ is.

Wie kan googelen, kan ‘pensioenen’!

Pensioencommunicatie moeilijk? Pff, éécht niet!

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015