Artikel FD Selections: Pensioen aanwenden voor zorg!

De Taskforce Verzilveren heeft gerapporteerd:  “Eigen haard is zilver waard”. Zij heeft gekeken hoe de overwaarde van het huis anders ingezet kan worden. Tegelijkertijd heeft ze ook gekeken of ‘er iets met pensioen gedaan kan worden’.

De kritiek op het verzilveren van de overwaarde van het huis was direct  a. dat er geen aanbieders zijn die de overwaarde willen ‘verzilveren’ middels hypotheek en/of via een koop/huur-terug-achtige constructie en b. de vraag hoe groot die overwaarde eigenlijk is gezien de stand van de woningmarkt. Tot nu is dus alleen de mogelijkheid verkopen en elders huren reëel.

De kritiek die ik ook hoorde dat ik helemaal mijn huis niet wil verkopen op ‘mijn oude dag’, omdat ik dan juist daar rustig wil (blijven) wonen, klopt wel, maar is natuurlijk ook dan een eigen keus. Het gaat immers om mogelijkheden, niet om moeten!

Beter is het daarom mijns inziens om ‘te spelen’ met pensioen. Allereerst is dat ‘eerlijker’, immers ‘iedereen’ heeft pensioen en maar 50% heeft een eigen huis waarbij de vraag is of er wel overwaarde in zit. Zelfs met de AOW kun je betere dingen doen dan ‘gewoon levenslang AOW’ krijgen.

Ik schreef al eerder dat ik b.v. tot 50% van mijn pensioen eerder wil ontvangen, of gespreid in de 1e vijf jaar van mijn pensioen. Het is dan weer aan mij om de keus te maken om dat geld uit te geven of echt te besparen/gebruiken voor zorg of – dat is dan ook een optie – extra aflossing van mijn hypotheek, zodat in ieder geval direct mijn woonlasten naar beneden gaan.

De Taskforce gaat in dat opzicht dus niet ver genoeg. Ik wil gewoon zelf beslissen wat ik op pensioendatum met mijn vermogensbestanddelen doe. Zeker als, bij pensioen, het geld er gewoon is. Die ‘onberekenbare’ overwaarde is er wellicht helemaal niet en/of niet te gelde te maken.

In ieder geval wordt steeds meer duidelijk nu de vergrijzing toeneemt dat er meer behoefte komt aan individuele en flexibele inzet van ‘mijn vermogen’: huis en pensioen. Bijkomend voordeel is dat in beide gevallen de ‘staat’ er wel bij vaart: meer belastingheffing (over het pensioen), meer consumptie (al dan niet via zorghulp) en minder hypotheekrente aftrek.

 Hoe kun je dus tegen deze innovaties zijn? Nu alleen nog echte actie vanuit Den Haag……

 

 

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015