Artikel FD Selections: Pensioen: verzekering of sparen?

Onlangs maakt een gesprekspartner (een wetenschapper overigens) de opmerking: ja, maar pensioen is toch geen sparen, het is toch een verzekering (althans dat was dus de discussie). Toen ik daar verder over ging nadenken kwam ik tot de volgende gedachtengang/conclusie.

Verzekering
De vraagstelling is in ieder geval goed. Maar áls pensioen een verzekering is, dan kan dat alleen als er zekerheid is. Net zo als bij een brandverzekering: als er brand is krijg je de schade vergoed, als er geen brand is dan niet. Nu is er bij schade natuurlijk altijd discussie: is er wel brand, wat is de schade, is het niet aangestoken etc. Dat geldt ook bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Gelukkig kan dit niet gelden bij pensioen/leven: je leeft tenslotte of niet.

Zekerheid
Als pensioen dus een ‘verzekering’ is en ‘zekerheid’ moet bieden krijg je de vervolgvraag, kan pensioen dat geen zekerheid biedt dan wel ‘pensioen’ zijn? Of, geprojecteerd op het PensioenAkkoord, wat is nog de invulling en de waarde van de zekerheid?

En nog een stapje verder terug in de tijd: als nu (mijns inziens veel te makkelijk) wordt gesteld dat pensioen altijd al onzeker was, dan is pensioen dus gewoon nooit een verzekering geweest, maar altijd slechts sparen. Of liever gezegd, beleggen.

De conclusie moet dus zijn dat pensioen gewoon sparen is. Daardoor wordt het meteen een stuk makkelijker én een stuk duidelijker.

Ook valt het dan veel makkelijker te communiceren. Als je meer spaart, minder kosten hebt en meer rendement, krijg je een hoger pensioen.

Of je dit nu verplichtgesteld doet, collectief en solidair (doorsneepremie) maakt niet uit. Pensioen blijft sparen dus, niet meer en niet minder. Als we er een verzekering van willen maken, prima, maar dan moet het ook een echte verzekering zijn. Defined Benefit afhankelijk van rendement en levensverwachting is dus ook geen verzekering, maar ook gewoon sparen in een ‘verkeerd’ jasje! Valt niet te communiceren en niet te begrijpen.

Hoeveel krijg ik
Een werknemer zal het natuurlijk een biet zijn, deze (pseudo)wetenschappelijke discussie. Hem interesseert maar een ding: hoeveel pensioen (lees euro’s) krijg ik en krijg ik het of krijg ik het niet! Laten we dat ook vooral in de gaten houden.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015