Artikel FD Selections: Pensioencommunicatie (deel 1)

In de komende twee delen ga ik eens innovatief kijken naar pensioencommunicatie. Zoals de afgelopen tijd weer is gebleken, snappen werknemers maar weinig van (hun) pensioen.

Drie stappen
Stap 1 is om te accepteren dat dat niet aan hen ligt! Het ligt dus aan ‘ons’!
De 2e stap is dan de vraag wat we moeten communiceren en de 3e stap is hoe we dat moeten doen. Vandaag dus direct al stap 2! Van belang hierbij is het volgende. Informeren is wat anders dan communiceren. Het eerste is zenden, het tweede is zodanig zenden dat de ontvanger het ook echt ontvangt en er iets mee doet, of zich bewust is dat hij dat niet doet. Tot nu toe is pensioencommunicatie ‘zenden’ geweest. (vak)Inhoudelijk prima, maar……de boodschap is nooit aangekomen. Dat blijkt immers uit alle onderzoeken toe nu toe. We doen het dus niet goed.

Wat dus te communiceren?
Eigenlijk is dat heel makkelijk. Pensioen is (formeel fiscaal juridisch) uitgesteld salaris. Dus communiceer dat. Zeg tegen een werknemer: Piet, jij krijgt € 5.000 bruto salaris per maand. € 4.000 betalen we nu uit, die andere € 1.000 is voor je pensioen. Wedden dat Piet dat snapt?
Dan zeggen we ook nog tegen Piet dat hij vanuit die € 4.000 ook nog AOW-premie betaalt, afgerond even € 400 per maand. Met andere woorden, van de € 5.000 bruto, wordt maar € 3.600 verloond, de andere € 1.400 gaat naar zijn pensioen.

Eigen verantwoordelijkheid
Hier houdt het dan even op. Als Piet meer wil weten, prima, als hij dat niet wil ook goed. Dat vertellen we ook: Piet, het is jouw uitgestelde loon, je weet hoeveel er in je pensioenpot gaat, het is jouw inkomen voor later (als je oud, ziek, zwak en misselijk bent en niet meer voldoende inkomen kunt verdienen, en als je dood gaat het inkomen van je partner), dus het is jouw verantwoordelijkheid.

Ja, ik weet het: dit klinkt hard, maar ja, that’s life!

Vervolgens als Piet wél meer wil weten dan vraagt hij ongetwijfeld: maar hoeveel pensioen levert dat dan op en vanaf wanneer krijg ik dan uitgestelde salaris dan wel?

Dát en hoe we dat gaan communiceren, daarover gaat deel 2 dus!

Geen pensioen?
En als er geen pensioenregeling is, dan vertellen we dat ook. Dan zeggen we tegen Klaas: iedereen krijgt pensioen in Nederland, maar jij niet. Als je dus iets wilt regelen voor later, dan moet je dat zelf doen. Veel succes! Dat snapt Klaas. Of het hem ‘wakker’ schudt en aan het denken zet, dat is natuurlijk wat anders. Dat blijkt wel uit het ‘pensioengedrag’ van alle ZZP-ers.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015