Artikel FD Selections: Pensioencommunicatie, toch nog een slotakkoord!

Gezien alle reacties op mijn eerste 2 delen, toch een slotakkoord. Een aantal zaken viel mij namelijk op in die reacties, hetgeen werd bevestigd door een opmerking van Klaas Knot tijdens de inaugurele rede van (nu) prof. Theo Kocken. Alsmede door de kijk op het indexatielabel.

Pseudo-deskundigen
Wat we bij pensioencommunicatie vooral niet moeten proberen is van werknemers, die niet deskundig zijn of willen worden en die primair niet geïnteresseerd zijn in uitgesteld salaris (alleen in direct salaris), ‘pseudo-pensioendeskundigen’ te maken. Dat lukt niet, zij willen het niet (…paard/waterbak etc….), er is geen voedingsbodem. Knot’s antwoord op de vraag hoe hij aankijkt tegen het beoogde FTK 0, 1, 2, 3: “dat moeten we niet willen en valt niet te communiceren”, bevestigt mijn kijk op pensioencommunicatie.

Auto
Toen ik ooit mijn auto van de garage ophaalde omdat hij niet verder opschakelde – het was een automaat – dan de 1e versnelling wilde de monteur mij uitleggen wat er kapot was. Ik was echter alleen teleurgesteld omdat mijn velgen niet waren gepoetst. En dat was wél beloofd!
Wat er onder de ‘pensioen’motorkap gebeurt is niet van belang voor de werknemer. Waar hij als hij gaat rijden uitkomt is relevant: hoeveel pensioen krijg ik, wat moet ik investeren daarvoor, welke keuzes kan ik maken en is dat gezien mijn persoonlijke situatie goed (genoeg). Met andere woorden: kom ik ongeveer op de plek waar ik naar toe wil.

Indexatielabel
Dan het indexatielabel. Kijk, hoe moeilijk kan het zijn. Wat willen werknemers weten? Krijg ik indexatie, zo ja, hoeveel en wanneer wel en niet, of niet. Daarvoor hoeven ze echt niet te weten wat een dekkingsgraad is. Wel dat bij een dekkingsgraad van onder de 105% er niet wordt geïndexeerd en boven de 130% volledig. Als je dan kijkt naar het indexatielabel, dan is dat inderdaad onbegrijpelijk, verwarrend en wat dies meer zij. Dat ligt niet aan het ‘indexatielabel’ sec, maar aan de (visuele) presentatie. 3 stapels muntjes, met een technische toelichting? Iedereen gaat muntjes tellen……Dat gaat inderdaad dus niet werken. Pensioen is wel geld, maar daarmee houdt het ook echt op. ..iets met kleurtjes dus toch maar?? Of de tekst: we gaan indexeren als de dekkingsgraad boven de 120% zit, we zitten nu op 98%, dus voorlopig zit het er niet in.

Toen iemand dus reageerde: ach, er wordt voorlopig toch niet geïndexeerd, dus dat indexatielabel kunnen we net zo goed afschaffen? Tja, dan zakt dus niet eens figuurlijk maar zelfs letterlijk mijn broek af.

Echt anders
We hebben decennialang gecommuniceerd of eigenlijk beter, alleen maar geïnformeerd. Dat heeft geen effect gehad. Laten we er dus alsjeblieft mee stoppen op deze manier, het werkt niet. En laten we het dus anders doen. En graag per direct. Pensioencommunicatie is echt niet moeilijk, maar we moeten het echt anders doen.

Oproep aan Minster Kamp
Minister Kamp, als u wilt dat het PensioenAkkoord echt effect heeft – en dat is nodig als u accepteert dat de verantwoordelijkheid en gevolgen bij de werknemer komen van langer leven en (tegenvallende) rendementen - installeert u dan per omgaande een adviescommissie die gaat bepalen hoe er gecommuniceerd moet worden! Hora est!

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015