Artikel FD Selections: Pensioenleeftijd en opbouwpercentage: verbazing alom!

AOW
Genietend van een weekje vakantie kon ik er eens rustig over nadenken. En mij verbazen. De AOW-leeftijd gaat naar 66 jaar. Gewoon pats boem vanaf 2020. Geen nadere overwegingen of dat wel ‘eerlijk en solidair’ is. Geen verdere bespiegelingen over de verhoging daarna. Niet al eerder ingezet, maar ‘lekker’ pas over een jaar of 10. Tja denk ik dan, visie??

Verwonderlijk
Nog meer verbaas ik mij over de aanpassingen in de 2e pijler. Het opbouwpercentage voor middelloonregelingen gaat van 2,25 naar 2% in combinatie met een verhoging van de pensioenleeftijd naar 66 jaar. Dat is dus ruim 11% minder. Het opbouwpercentage voor eindloon gaat echter van 2 naar 1,75%. Dat is 12,5% minder! Toch raar?
Natuurlijk zijn er nauwelijks nog eindloonregelingen, maar toch.
En, hoeveel middelloonregelingen met een maximaal opbouwpercentage zijn er eigenlijk?
En wacht met spanning dus de nieuwe staffels voor premieovereenkomsten af.

Opgebouwde rechten
Opgebouwde rechten blijven natuurlijk gewoon in stand. Hé, is dat geen hint voor het Pensioenakkoord?? En waarom weet Minister Kamp (en anderen) dat wel?

Nieuwe percentages
Nog even de nieuwe percentages. Waarom opeens weer terug naar 1,75%, dat – gezien de onderbouwing – dan na 40 jaar 70% oplevert. Is 70% nog wel de – gewenste – norm gezien alle tweeverdieners? En hoezo, 40 jaar, dan moet het toch of 36 zijn of 41, of eigenlijk zelfs 45 (21-66). Dan was een opbouwpercentage van 1,5% het maximum geweest volgens mij. Kijk, dat zou zoden aan de dijk hebben gezet. Bepleitte Goudswaard niet dat we fors moeten ingrijpen om pensioen betaalbaar te houden? Met dit ‘kwartje’ lukt dat echt niet.

Cosmetisch?
Als ik eerlijk ben: dit zijn geen echte aanpassingen. Dit is een beetje make-upwerk. Kwastje hier, schraapje daar en we zijn weer 10 jaar klaar. Ja, ja.
Ik had het veel scherper ingezet. Dan hadden de sociale partners geweten waar ze stonden. En hadden ze nog één kans gehad om met een echt akkoord te komen. Maar daar geloof ik nu helemaal niet meer in.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015