Artikel FD Selections: Reactie Donner nietszeggend

Demissionair Minister Donner heeft gereageerd op de rapporten Don, Frijns en Goudswaard.

Als ik heel eerlijk ben, en laat ik dat maar zijn, nietszeggend. En eigenlijk ben ik gewoon boos!

Ach, er staan hier en daar best wel wijze zaken in, maar al met al schieten we niet veel mee op. Ja, dat het nog onzekerder wordt, voorwaardelijke toezegging hier, voorwaardelijke uitkering daar. Het wordt allemaal moeilijk en lastig en het is complex. En we moeten toch vooral ons best doen om het goeie te behouden en het slechte te bestrijden.

We moeten dubbele dekkingsgraden communiceren, voor nominale en reële pensioenen. We moeten eigenlijk nog voorzichtiger zijn. En dat betekent eigenlijk dat de pensioenpremies fors zouden moeten stijgen. Terwijl ik toch dacht dat Goudswaard duidelijk heeft aangegeven dat het juist minder moet. Nominale garanties mogen losgelaten en uitkeringen aangepast aan de stijgende levensverwachting. En als het allemaal minder gaat, wachten we wat langer met herstel.

Kortom, een brij van woorden, sorry hoor, maar bla, bla, bla. Vooral gebrek aan doortastendheid. Was dat niet kenmerkend voor het huidige Kabinet? Verder ivoren torengedrag.

Het toezicht – waarop precies? - wordt dus nog lastiger, pensioenfondsen hebben en moeten nog meer lastige, nauwelijks te definiëren en beoordelen, keuzes maken. Werkgevers willen en gaan echt niet meer betalen. En vakbonden zijn bang voor verlies aan koopkracht, maar ja, ook dat is onzeker.

De hamvraag, wat we nu gaan en moeten doen is niet beantwoord. Helaas. Een fors gemiste kans dus. De Pensioenwereld staat wederom stil.

Ik pak de ‘dubbele’ dekkingsgraad er maar even uit. Zal het ons nu echt lukken om de gemiddelde deelnemer 2 dekkingsgraden te laten begrijpen? Als hij nog niet eens weet hoeveel pensioen hij krijgt, dat toch echt de basis is? IJdele hoop! Ergo, het interesseert de gemiddelde deelnemer niet eens. Deze wil maar een ding weten: hoeveel pensioen krijg ik, hoeveel is dat netto en wordt het geïndexeerd.

We moeten dus gewoon eens beginnen bij het begin. Hoeveel pensioen gaat we toezeggen, wat is de norm en dus de pensioenleeftijd en het opbouwpercentage. Dan komen pas vragen over hoeveel zekerheid krijgt dat mee. Is het geïndexeerd of niet. En wat doen we als we onder de gewenste zekerheid zitten.

Echt, moeilijker moeten we het niet maken, makkelijker wel. En dan pas wordt het leuk.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015