Artikel FD Selections: Schoon schip!

Tijdens de jaarlijkse Pensioen EHBO op de Universiteit van Tilburg onlangs heb ik het licht gezien. Echt waar!

Stelt u zich voor. Er waren ruim 30 studenten, die begeleid door een professional, zo’n 100 bezoekers hielpen bij overzicht, inzicht en keuzes over hun pensioen. Op zich lukte dat goed.
Want, gaat u maar na, met UPO’s, het overzicht van mijnpensioenoverzicht.nl en alle aanwezige kennis (25 professionals) moet je toch wel een heel eind komen!

Op één gebied lukte het minder, zowel door de beperkte tijd die we per bezoeker hadden, het juiste overzicht, toch ook een beetje de kennis (niet verwijtbaar overigens) van de student en ook wel de technische hulpmiddelen (die waren er wel maar ook daarvoor ontbrak de tijd).

Er zijn namelijk nogal wat (overgangs)regimes: pensioen voor en na VPL, pre-/vroegpensioen, vut, lijfrente oud-oud regime, lijfrente oud-regime, lijfrente nieuw regime, spaar(loon)geld in Box III, levensloopgeld (dat je ook weer extra in pensioen kunt stoppen), nabestaandenpensioen dat je wel en niet mag uitruilen, FPU, FLO en weet ik allemaal wat nog meer.
Daar komt ook nog weer het ‘meegroeipensioen’ bij als we de sociale partners hun gang laten gaan. Laten we toch eerlijk zijn: dit snapt toch niemand meer (ja, ik wel…..). Zelfs intelligente, leergierige, gemotiveerde studenten krijg je dit niet in een paar maanden uitgelegd.

Als we nu eens niet alleen een nieuw pensioencontract aangaan met elkaar, maar ook alle overgangsregimes afschaffen, dan schoont het lekker op. En wordt pensioen, lijfrente, stamrecht, spaarloon etc., gewoon die zak met geld. En als je maar weet hoeveel geld iemand nu heeft in z’n pensioenspaarpot, dan is het niet zo moeilijk om indicatief aan te geven en door te rekenen wat zijn of haar pensioen wordt (netto). Ook uitruil van nabestaanden- en ouderdomspensioen en hoog-laag is zo doorgerekend. Het enige wat overblijft is dat spaargeld netto is en pensioen etc. bruto. Maar ja, iedereen wil toch juist weten wat hij of zij netto krijgt, komt dat even goed uit!

Dus, het nieuwe pensioencontract zit niet in het meegroeipensioen maar in vereenvoudiging. Radicale vereenvoudiging van het systeem voor de toekomst en ‘schoon schip’ voor wat betreft alle overgangsregimes. Gewoon alles omrekenen in ‘een zak met geld’. Da’s makkelijk optellen, makkelijk doorrekenen, makkelijk uit te leggen en dan is het dus makkelijk keuzes te maken!

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015