Artikel FD Selections: Vast & Gelijkmatig

Zoals aangeven, een van de laatste dogma’s in pensioenland. Pensioen gaat in en duurt dan vast en gelijkmatig tot de dood er op volgt. Een beetje calvinistisch. In België kopen ze hun pensioen bij voorkeur af en gaan dan iets leuks doet. In Nederland komen we – al sinds het Rapport van de Cie Witteveen uit 1995 – niet verder van 100 : 75.  Als ik 5 jaar hoog doe en daarna laag, heb ik na die 5 jaar 8% meer ‘pensioen’ gekregen. Dat is nog niet zoveel verschil zou ik zeggen.

Vanuit communicatief oogpunt ben ik van mening dat we ook de waarde van de pensioenrechten moeten communiceren. “Beste Piet, je krijgt € 10.000 pensioen vanaf 67 jaar, dat is ongeveer € 200.000 waard. Zeg maar wat je er mee wilt doen”.

Ook de mantra van de indexatie – wel dé basis van het nieuwe FTK ! - verbaast mij al jaren. Waarom zou ik een geïndexeerd pensioen willen? Zodat ik op mijn 85e twee maal zoveel krijg als op m’n 67-ste? Terwijl mijn levensbehoefte ……..

(Voor de duidelijkheid: ik wil wel de wáárde van een geïndexeerd pensioen ten opzichte van een nominaal pensioen).

Als het SCP constateert dat ik van de AOW niet doodga, dan is het toch niet zo raar dat ik bijvoorbeeld de helft van mijn pensioen ineens wil, desnoods in 5 jaar uitgekeerd, en de rest levenslang, en dan ook nog een keer 100: 75 gedurende de eerste 5 jaar daarna.

Waarom dat kneuterige? Omdat we ooit hebben bedacht dat pensioen vast & gelijkmatig en levenslang moet zijn?

Toen ik dat – maar dat is al weer jáááren geleden – eens tegen een – met alle respect – wat oudere pensioenfondsbestuurder zei, zei hij: “En wat ga je dan met dat geld doen”. Ik antwoordde: “Wat denk je”? Hij: “Zeker een Ferrari kopen?!”. Ik: ”Inderdaad!”.

Vanuit communicatief en ‘eigen verantwoordelijkheid’ oogpunt is het juist goed om de waarde van het pensioen te laten zien. Als ze dan denken/vragen, zoals diezelfde pensioenfondsbestuurder stelde: krijg ik dat geld (die twee ton dus) ineens, dan is dat juist goed. Want, dan heb ik ieder geval aandacht. Nu heb ik dat niet!

Pensioen is toch – ook – gewoon sparen, maak mensen dus eens blij!

Overigens, als iemand wél een geïndexeerd pensioen, vast & gelijkmatig, levenslang, met nabestaandenpensioen wil, prima. Maar omdat híj dat wil, hoef ik dat toch niet te moeten! Ook moeten hernieuwde keuzes na pensioeningangsdatum mogelijk zijn. Op m’n 62e kan ik immers écht niet de periode tot over ruim 20 jaar overzien, toch?

 

 

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015