Artikel Geld en Werk: Pensioen anno 2013 nieuwe stijl! Regie ontbreekt.

2013 is begonnen, evenals de nieuwe pensioenwereld. De AOW gaat immers niet langer in op 65 jaar. Op grote schaal worden pensioenen gekort – tot wel 20% - omdat er te weinig is gespaard om aan de pensioentoezeggingen te voldoen. Werkgevers gaan niet meer bijbetalen en schuiven risico’s door naar werknemers. Zelfs tussen werknemers, ouderen en jongeren, is discussie. Jongeren willen niet langer betalen voor ouderen. Ouderen vinden dat onterecht. De druk op pensioenfondsbestuurders wordt steeds groter, deskundigheid, toezicht en transparantie moeten toenemen. Dat is uiteraard terecht. Zij hebben gewoon een – belangrijke – taak te doen. Gepensioneerden eisen – ook terecht – hun plaats in het nieuwe pensioenlandschap op. Het is grotendeels ook hun pensioenpot. ZZP-ers worden tot slot maar aan hun lot overgelaten. Het is kortom een redelijke chaos. Enerzijds kan ik dat nuanceren. Immers, we worden ouder dus langer doorwerken is logisch. Als we geld tekort komen, moeten we keuzes maken en kunnen niet pensioengeld blijven uitkeren dat er niet is. Dat gaat uit de spaarpot van de jongeren, ook dat is niet eerlijk. Dat werkgevers niet langer werknemers willen/kunnen verzorgen valt te billijken. Zij weten inmiddels ook wel dat de werknemer niet meer 40 jaar blijft. Misschien is dat maar goed ook. Pensioenfondsbestuurders moeten het gewoon goed doen, gepensioneerden hebben hun rechten en ZZP-ers hebben er tenslotte zelf voor gekozen.

Toch mis ik iedere regie vanuit ‘Den Haag’. Het belang van een ‘goed pensioensysteem’ mag evident zijn voor Nederland. Mede daardoor zijn we een welvarende natie geworden en zijn dat nog steeds. Het is dus jammer dat Den Haag maar wat aanrommelt. De reden waarom weet ik niet. Premier Rutte was ooit een goede staatsecretaris van Sociale Zaken met pensioen in zijn portefeuille. Waar blijft zijn invloed? Dit jaar wordt er aan AOW en het werkgeverspensioen zo’n 60 miljard uitgekeerd. Dat loopt op naar ruim meer dan het dubbele in 2020. Waarbij op zo’n 100 miljard een fiscale claim zit. Het lijkt mij van voldoende belang om daar wat zorgvuldiger, deskundiger en gestructureerder mee om te gaan. Zuinig zijn op wat we hebben (opgebouwd), maar het nieuwe zeker niet schuwen. De maatschappij verandert, alleen al demografisch. Stilstand is achteruitgang. We staan helaas al jaren stil. Het eerste wat Staatsecretaris Klijnsma deed was nieuwe noodzakelijke wetgeving uitstellen. Da’s geen goed begin. Denemarken heeft ons niet voor niets ingehaald als beste pensioenland. Cruyff zei ooit: je ziet het pas als je het doorhebt. Voorlopig hebben ze het in Den Haag nog niet door. Maar goed, het jaar is nog maar net begonnen. Laten we dus hoop houden. Ik zal u ook dit jaar weer voeden met kennis en kunde!

mr Theo Gommer MPLA is partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015