Artikel Geld en Werk: Pensioen, zekerheden vallen tegen!

Het is inmiddels duidelijk geworden dat ‘ons pensioen is zeker’ minder hard is dan we dachten. Als het tegenzit met de beleggingen en er is sprake van een stijgende levensverwachting, dan is het gevolg dat de pensioenen niet worden aangepast aan de inflatie en zelfs verlaagd kunnen worden. Vervelend, maar zo is het nu eenmaal.

U kunt dan twee dingen doen. Of berusten in uw lot. Dat betekent op termijn, langer doorwerken of genoegen nemen met minder pensioen. Als u zich daar op voorbereidt, prima. Ook kunt u zelf actie ondernemen en zelf verantwoordelijk worden voor uw pensioen. Pensioen is tenslotte gewoon uitgesteld salaris. U bent vast actief om te zorgen dat u niet alleen vandaag, maar ook morgen en volgend jaar nog een goed betaalde baan hebt. U volgt daarvoor aanvullende opleidingen, kijkt naar promotiekansen – binnen of buiten uw bedrijf. Of u wordt zelf ondernemer/ZZP-er. Zo moet u ook naar pensioen kijken. Het is úw inkomen voor later, dus u kunt er beter maar zelf verantwoordelijk voor worden! Als u dat niet doet, tja, dan blijkt vanzelf wanneer u met pensioen kunt en hoeveel u dan krijgt.

Als u wel zelf verantwoordelijk wilt worden dan is de eerste stap gezet. U moet zich dan verdiepen in a. pensioen (wat is het precies, hoe ziet uw huidige pensioenregeling eruit, welke keuzes kunt bijvoorbeeld maken) en b. hoeveel u krijgt op basis van de huidige gegevens. Dat doet u via www.mijnpensioenoverzicht.nl. Daar staan al uw pensioenrechten keurig vermeld en ook de AOW die u krijgt.

Als u vervolgens nu eens vanavond een avondje gaat ‘googlelen’, dan vindt u ontzettend veel goede info over pensioen. Alle vragen die u dan nog hebt, gaat u dan morgen stellen aan uw werkgever, althans degene die binnen uw bedrijf verantwoordelijk is voor pensioen. Hij/zij vindt dit ontzettend leuk, want het is zijn/haar vak, toch?! Vervolgens gaat u volgende week weer een avondje ‘googlelen’ voor de ontbrekende informatie.

Ik durf te wedden dat u na een paar avondjes én heel veel te weten bent gekomen over pensioen, over úw pensioen en over welke keuzes u hebt. Kortom, u hebt het stuur van uw pensioen in handen genomen!

Als u dat doet, zal ik u de komende maande blijven informeren over wat speelt in pensioenland en wat u moet doen. Als u specifieke vragen hebt dan kunt u natuurlijk altijd even een mailtje sturen naar < >. Ik zal de onderwerpen dan meenemen de komende tijd!

mr Theo Gommer MPLA is partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015