Artikel Geld en Werk: Uniforme PensioenOverzichten

Sinds een paar jaar krijgt u – als het goed is – ieder jaar zo rond de zomer een PensioenOverzicht. Dat is ook sinds een paar jaar uniform. Dat betekent dat het overzicht van dit jaar qua opzet precies hetzelfde is als vorig jaar. En, als u het helemaal goed wilt doorgronden dan moet u het met het overzicht van uw partner, uw vriend(inn)en vergelijken. En ja, ook kunt u op verjaardagsfeestjes als het gesprek stilvalt eens een balletje opgooien over het pensioenoverzicht. Misschien hebben de andere feestgangers het ook bij zich!

Het grote voordeel van deze uniformering is dus dat u goed kunt vergelijken. Ook uw eigen overzichten met die van vorig jaar. Elk jaar wordt het pensioen dat u opgebouwd heeft en kunt bereiken een beetje hoger. U hebt namelijk een jaar langer gewerkt en bij iedere salarisstijging neemt het totale pensioen ook toe.

Inmiddels hebben diverse rechters uitgesproken dat u ook daadwerkelijk kunt en mag vertrouwen op dat Uniforme PensioenOverzicht. Ook al zou het juridisch niet kloppen, wat er staat telt. Dan had uw pensioenuitvoerder maar beter moeten communiceren!
Zeker als de pensioenuitvoerder meerdere keren het onjuiste bedrag toch bevestigt, mag u daarvan uitgaan. De hoofdregel is dus eigenlijk: hoe langer een onjuist pensioenbedrag is gecommuniceerd en hoe kleiner het verschil – want dan valt het natuurlijk minder snel op – met het juiste bedrag, des te meer u daar op mag vertrouwen én dus zelfs rechten aan kunt ontlenen.

Nou kunt u dus twee dingen doen. Of u gelooft het allemaal wel. Dan krijgt u gewoon wat u krijgt. Ook kunt u uw eigen verantwoordelijkheid nemen en dat Uniforme PensioenOverzicht echt goed bestuderen en bij onjuistheden direct aan de bel trekken De kans dat u namelijk te weinig pensioen krijgt, is minstens zo groot als dat u teveel zou krijgen. Pensioen is gewoon uitgesteld loon, uw loon.

Door kritisch te blijven, worden diegenen die uw geld beheren gedwongen om het zo goed mogelijk te doen. En laten we eerlijk zijn, uw bankafschriften kloppen toch ook altijd gewoon? Wel, pensioen is ook gewoon sparen. Excuses dat het zo ‘complex’ is, en dat er zoveel wijzigingen zijn in pensioenland (nu komt het PensioenAkkoord er weer aan), het zij zo. Het moet gewoon goed gebeuren.

Tot slot, op www.mijnpensioenoverzicht.nl, vindt u alles nog een keer keurig op een rij aangevuld met de AOW die u krijgt. Vanaf volgend jaar zijn deze bedragen ook omgerekend naar netto-uitkeringen. Dan bent u helemaal op de hoogte. Kijkt u dus ieder jaar als u het UPO krijgt ook dan even op deze site. Dat weet u zeker dat het klopt en wat u krijgt!

mr Theo Gommer MPLA is partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015