Artikel Het Financieele Dagblad: DGA-Pensioen

De kans is klein dat ZZP-ers ook pensioen mogen gaan opbouwen

Pensioen
Dga kan zelf keuzes maken
Een dga kan zijn pensioen in eigen beheer opbouwen, kiezen voor verzekeren of een combinatie van beide. Ieder alternatief heeft zijn voor- en nadelen.
Theo Gommer

Sinds 2008 is het helemaal definitief. Een directeur-grootaandeelhouder (dga) valt niet meer onder de beschermende werking van de Pensioenwet. Dat geldt uiteraard niet voor de dga’s die vorig jaar bewust hebben gekozen voor de Pensioenwet. Dat konden (ter info) alleen die dga’s die op 31 december 2006 al een pensioentoezegging hadden. Even vooraf: we hebben het altijd wel over dga’s, maar de wet spreekt van werknemer-grootaandeelhouder. En dat bent u al met 10% van de aandelen in de bv. U hoeft dus niet per se directeur te zijn om pensioen in uw eigen bv op te kunnen bouwen. En met een eigen bv bedoel ik de werk-bv, de (personal) holding of een aparte pensioen-bv (of zelfs stichting).

Afwegingen
De keus tussen eigen beheer en verzekeren wordt eigenlijk bepaald door drie afwegingen. Allereerst moet u antwoord geven op de vraag of u de liquiditeiten over heeft om daadwerkelijk pensioenpremie te betalen, of dat u het fiscale voordeel van pensioen in eigen beheer nodig heeft als ‘werkkapitaal’. Als u namelijk wilt verzekeren, zult u wel daadwerkelijk premie moeten betalen.

De tweede overweging betreft de inschatting waar uw pensioengeld het meeste rendement oplevert. Feitelijk zijn er dan maar twee opties. Of uw eigen bv is de beste onderneming die er is, of u gaat toch ‘extern’ beleggen, in bijvoorbeeld aandelen of specifieker, Philips, Shell, ICT etc. In dit laatste geval maakt het natuurlijk voor het rendement niet uit of u belegt vanuit uw bv of vanuit uw pensioenverzekering bij een verzekeringsmaatschappij. En zou het qua kosten heel veel uitmaken?
De derde afweging heeft met fiscale regels te maken. In eigen beheer kunt u minder pensioen opbouwen dan wanneer u gaat verzekeren. Dat zegt de wet nu eenmaal. Ik ben het daar niet mee eens (daardoor wordt pensioen voor de dga namelijk nodeloos ingewikkeld), maar goed, het staat wel in de wet. Als u bijvoorbeeld ¤100.000 als salaris heeft en u bent nu 45 jaar, dan kunt u in eigen beheer vanaf nu tot uw 65ste ¤32.878 aan ouderdomspensioen opbouwen en als u gaat verzekeren ¤35.116. Tevens kunt u als u gaat verzekeren een ‘kasrondje’ maken door een eigen bijdrage in de pensioenregeling overeen te komen van bijvoorbeeld ¤10.000. Daarmee verlaagt u uw fiscale loon tot ¤90.000 en betaalt u dus tot 52% minder loonbelasting over ¤10.000.
Om de lagere pensioenopbouw in eigen beheer te compenseren, kunt u natuurlijk — ach u bent toch dga — uw salaris verhogen met ongeveer ¤6.000 om hetzelfde pensioenresultaat te krijgen. Maar ja, dan moet u ook meer loonbelasting betalen én u pint u zichzelf voor de toekomst vast op dit bedrag in verband met het verplichte gebruikelijk loon.
Ook kunt u, als u gaat verzekeren, rekening houden met een — nu nog niet aanwezige — partner. Mocht die onverhoopt nooit komen, dan kunt u het partnerpensioen omzetten in extra ouderdomspensioen. Eveneens kunt u — fiscaal aftrekbaar — rekening houden met toekomstige inflatieaanpassingen. Dat kan in eigen beheer niet.
Aan u om de drie afwegingen te wikken en te wegen. Vervolgens is natuurlijk het risico van belang. Als uw pensioengeld bij een verzekeraar staat, is de kans minder groot dat het pensioengeld wordt meegetrokken in een faillissementssituatie. Of u in zo’n geval uw pensioengeld 100% kunt beschermen, is de vraag. In eigen beheer is het duidelijk, ‘tent failliet, pensioen weg’.
In alle gevallen moet u natuurlijk heel goed kijken naar het nabestaandenpensioen en het arbeidsongeschiktheidspensioen. Daarin kan ik maar één tip geven: niet op bezuinigen!
Dan nog even wat andere zaken die van belang zijn. Ook na 2008 kunt u uw pensioen nog steeds terughalen van de verzekeraar naar uw eigen bv, tenminste als u niet voor de Pensioenwet hebt gekozen. Ook kunt u uw pensioen gewoon onderbrengen bij een verzekeraar en dat later, over vijf jaar of pas op pensioendatum, weer terughalen. Ook is de pensioenpremie gewoon fiscaal aftrekbaar en blijft het fiscale voordeel — premie nu aftrekbaar, pensioen pas later belast — intact.
De kans dat IB-ondernemers/ZZP-ers óók pensioen mogen gaan opbouwen, al dan niet in een pensioenfonds, is niet groot. Hét voordeel van een dga is dus dat hij qua pensioen wordt gezien als werknemer. Hij kan zijn pensioen in of buiten de bv opbouwen, of besluiten om geen pensioen, maar een oudedagsvoorziening via lijfrente, op te bouwen (net als een ZZP-er moet). En hij mag meedoen met levensloop, terwijl een ZZP-er dit niet mag.
Kortom, vanuit pensioenperspectief heeft de dga alle mogelijkheden. Hij kan alle keuzes zelf maken en wordt ook geraakt door alle consequenties. Ik ben niet specifiek voorstander van eigen beheer of van verzekeren. Misschien is een combinatie ook goed. Ik ben wel voorstander van keuzemogelijkheden als dga. En dat hoort ook zo, men is tenslotte ondernemer of niet.

Mr. Theo Gommer MPLA is pensioenadvocaat. Tevens is hij partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015