Artikel Het Financieele Dagblad Geld: Levensloop

Zo in de zomer maanden is het goed om – toch – weer eens te kijken naar de levensloopregeling. Mede ook omdat minister Bos onlangs stelde dat levensloopgeld eigenlijk niet (meer) voor (vroeg)pensioen gebruikt zou mogen worden. Ook is van belang dat uit een onlangs gehouden onderzoek door Gft, in opdracht van Generali, blijkt dat werknemers zich realiseren dat bijsparen voor pensioen weleens noodzakelijk zou moeten zijn. En ook vragen zij zich af of dat bij het huidige pensioenfonds of bij een andere partij zou moeten.

De vraag is dan – wederom zou ik dus willen zeggen – waarom niet eerst sparen via de levensloopregeling. Zolang het geld in levensloop zit, is het niet belast en kan ik er nog alle kanten mee op. Zodra het geld in pensioen of lijfrente zit, krijg ik het alleen terug in de vorm van pensioen- of lijfrenteuitkeringen, die pas op termijn ingaan. Als ik daarentegen gewoon wil sparen/beleggen moet ik eerst belasting betalen. Kortom, dé (tijdelijke) oplossing is levensloop. Gewoon transparant het geld op een spaar- of beleggingsrekening. Op mijn afroep te gebruiken voor zorg-, sabbatical, studieverlof of wat dan ook (ok, de werkgever moet het toestaan, maar dat zal hij toch wel willen?!). Aanwenden voor extra pensioen kan altijd nog overigens, wanneer u dat doet maakt niet zoveel uit. Uiterlijk moet op de 65-jarige leeftijd het levensloopgeld worden aangewend, zo niet dan is het belast (dit moet natuurlijk bij uitstel van pensioen worden opgerekt naar 70 jaar, wetgever?!).

Verder is het gewoon 12% van het totale salaris per jaar sparen, hierbij tellen alle bestanddelen mee, met een absoluut maximum van 210%. Daarna mag het gewoon blijven doorrenderen.

Een andere reden dat ik toch weer eens over levensloop wil schrijven, is dat de politiek zich nu eindelijk hard moet maken voor het verbeteren (lees: flexibiliseren) en verruimen van de regeling, bijvoorbeeld het geld kunnen gebruiken voor het starten van een eigen bedrijf. Een van de essentiële zaken die daarvoor geregeld moet worden, is het afschaffen van spaarloon en in ieder geval het laten cumuleren van spaarloon en levensloop. Spaarloon kent feitelijk een dubbel fiscaal voordeel. Laten we eerlijk zijn: dat is niet meer van deze tijd!
Of we zetten nog een keer de schouders onder levensloop of we schaffen het af. Zo doormodderen is niets, daar is iedere – deskundige – adviseur het over eens!

mr Theo Gommer MPLA is partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015