Artikel Het Financieele Dagblad: Pensioen, communicatie en eigen verantwoordelijkheid

Is het glas half vol of half leeg?

Onlosmakelijk met elkaar verbonden en - helaas - verdeeld in twee kampen. Het kamp dat er van overtuigd is dat het nooit wat gaat worden met de eigen pensioenverantwoordelijkheid van werknemers als het gaat om pensioenkeuzes en beleggen. En het kamp dat dit ontkent. Ik behoor tot de laatste. Het valt mij ook op dat gemiddeld genomen vaker ouderen behoren tot het kamp dat denkt dan mensen niet in staat zijn goede keuzes te maken als het gaat om financiële beslissingen. Op zich begrijp ik dat ook wel. Als je 30 jaar is verteld dat je pensioen op 70% uitkomt van je laatstverdiende salaris en dat het wordt aangepast aan de inflatie na ingang, tja, dan ga je dat ook echt geloven. En ga je ook geloven dat er goed voor je wordt gezorgd. Dat je eigenlijk rustig kunt gaat slapen. Hoe anders is echter de moderne praktijk. Kijk, als je 30 jaar dom wordt gehouden zal het echt wel een paar jaar duren voordat je zelf overtuigd bent dat je wél goeie keuzes kunt maken. Waarom kan iemand wel een auto kopen en de dealer helemaal ‘kaal’-plukken, een huis kopen van een paar ton terwijl hij geen geld heeft, en iedere maand een paar duizend euro salaris zinnig besteden? En dan zeker geen verantwoorde beslissingen kunnen nemen als het gaat om pensioen en andere levensverzekeringen? Ik geloof er niets van! We moeten gewoon veel kritischer zijn en niets, nee echt niets meer, voor waarheid aannemen. Een voorbeeld. Als een financieel adviseur zegt: u kunt 10 of 12% rendement halen. Dan zeg ik: weet je wat, garandeer mij 7% en de rest mag je dan zelf houden…..
Ook zullen we moeten wennen aan het feit dat er meer tijd besteed moet worden aan alle informatie die u krijgt – UPO, indexatielabel – en die beschikbaar is. Als u dat niet zelf wilt doen dan huurt u toch een goede adviseur in? Ik denk dat inmiddels alle waarborgen voor goed en verantwoord financieel advies en financiële eigen verantwoordelijkheid aanwezig zijn. Toezicht, diploma-eisen, internet(communicatie), noem maar op. Daarnaast hebt u zelf toch ook nog een gezonde portie boerenverstand? Wel zult u dan moeten accepteren dat een goed financieel advies geld kost. Gratis advies? Ik wíl niet eens gratis advies. Als ik u een Porsche aanbiedt, 10.000 op de teller, 2 jaar oud, altijd binnengestaan, van een oud vrouwtje geweest, voor € 15.000. Vindt u het dan gek dat de politie 3 dagen later op uw stoep staat?

Natuurlijk kunt u verantwoorde financiële beslissingen nemen. Tegen degenen die daar nog niet van overtuigd zijn? Begint u eens met u zich te verdiepen in uw financiële situatie. Zoek alles wat u niet begrijpt op via internet. Ga daarna naar een goede adviseur en bespreek het. Als u twijfelt aan zijn deskundigheid tijdens of na het intake-gesprek, zoek dan een ander. Informeer bij uw vrienden en kennissen. Goede adviseurs hoeven namelijk geen reclame te maken, die doen zaken op basis van mond tot mond-reclame.

Tot slot. Ook ik heb geen verstand van beleggen. Maar ik weet wel dat – ja, nog steeds – op lange(re) termijn aandelen het best renderen. Nou, dan kies is toch voor aandelen als ik de tijd heb, ook voor mijn pensioen, en laat een goede belegger (bank) deze beheren? Verder, gaat u er maar vanuit dat in het kader van pensioen werkgevers u steeds meer eigen verantwoordelijkheid opleggen. En, ook uw pensioen wordt nu al belegd in aandelen. Dat gebeurt collectief. Maar u kunt ook als individu heel goed collectief gezamenlijk beleggen. Het pensioenfonds van de fysiotherapeuten is daar een perfect voorbeeld van. De kosten en resultaten (mede door omvang) zijn dan gelijk aan hoe het nu gaat.
Bent u overtuigd dat u het wel kunt?

mr Theo Gommer is partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015