Artikel Het Financieele Dagblad: U bent voorzitter van uw eigen pensioen!

Dat was u altijd al, maar sinds de Pensioenwet helemaal. Ik begin met een anekdote. Toen de nieuwe secretaris van ons (eigen) pensioenfonds vroeg wat voor soort voorzitter ik was, zei ik: ‘een goeie en een echte voorzitter! ……die zijn namelijk een beetje lui! En zo is het, een voorzitter stuurt, luistert, hoort aan en bepaalt (mede). Een secretaris doet vaak het (lastige, soms vervelende en uitvoerende) werk. U ben ook van uw pensioen de voorzitter. En de Pensioenwet maakt het u makkelijk. Logisch ook, want het doel van de Pensioenwet is waarborging en bescherming van uw pensioentoezegging. Vanaf 2008 krijgt u namelijk een UPO, het uniforme pensioenoverzicht. U hebt deze dus al ontvangen of krijgt deze binnenkort. De inhoud van het UPO heeft betrekking op de pensioengegevens tot eind 2007. Vanaf dat moment bent u ‘in the lead’. Het enige dat u hoeft te doen, is aan de hand van het UPO te informeren, te overdenken en keuzes te maken (indien nodig). Als u het niet begrijpt, gewoon de werkgever aan z’n jasje trekken: “of ‘iemand’ het u persoonlijk kan toelichten:. Dat regelt een goede werkgever graag voor u, toch?! Ook vragen hoeveel premie er nou in totaliteit wordt betaald, dus zowel door uzelf bijgedragen en door de werkgever bijgelegd. Of wat de risicopremie (voor het nabestaanden- en/of arbeidsongeschiktheidspensioen) is. Of hoe het nu precies met de indexatie zit. Als u dit laatste nu al vraagt, wordt het volgend jaar nog makkelijker, want dan krijgt u ook nog het indexatielabel. Dit label geeft de kwaliteit van uw indexatietoezegging weer. Vraagt u ook bij uw vorige werkgever het UPO op (formeel hoeft dat maar 1x per 5 jaar, maar ja, niet gevraagd is niet gekregen). Als dan in 2011 het Nationaal Pensioenregister ook nog op het internet komt wordt het helemaal makkelijk. En het leuke van een UPO is, dat iedereen zo’n ding krijgt. En ze zijn dus onderling vergelijkbaar! Een zegen in vergelijking met vroeger: geen opgave, niet te begrijpen én niet te vergelijken. Dus u kunt nu echt vergelijken met uw partner, uw buurman of buurvrouw, broers/zussen, vrienden en kennissen. Let u er wel even op dat uw salarisgegevens er ook op staan, dus die misschien even doorstrepen. Kijk, zolang u geen compleet, begrijpelijk beeld hebt van uw opgebouwde en op te bouwen pensioen schiet het natuurlijk niet op. De kans dat het allemaal niet meevalt is natuurlijk reëel aanwezig, maar daar moet u nu toch echt een keer doorheen.
Ook als u deelneemt aan een beschikbare premieregeling (formeel premieovereenkomst genoemd en in het Engels defined contribution) krijgt u natuurlijk een UPO dat begrijpelijk is. Daar staat dan niet alleen in hoeveel kapitaal u tot nu hebt opgebouwd, maar ook met verschillende (rendements)scenario’s hoeveel dat kapitaal op pensioendatum is. En vervolgens hoeveel pensioen dat jaarlijks ongeveer oplevert. Ook hierbij geldt weer, begrijpt u het (toch) niet : vragen. Klopt het echt wat er staat, interpreteer ik het goed en wat ligt ten grondslag aan de rendementskeuzes. En kan ik daar keuzes in maken?

Omdat alle UPO’s dus op elkaar lijken kunt u , als u bij meerdere werkgevers hebt gewerkt, de bedragen gewoon optellen.

Ik hoop dat u zich nu echt voorzitter van uw eigen pensioen(fonds) voelt. Als dat zo is, zou ik me er ook naar gedragen. Het is toch uw pensioen dat door de uitvoerder mag worden beheerd, en niet andersom?

mr Theo Gommer is pensioenadvocaat. Tevens is hij partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015