Artikel MKB Ondernemen: Ken uw eigen pensioenregeling

Uit onderzoek blijkt dat veel werkgevers (en zeker ook veel werknemers) hun eigen pensioenregeling onvoldoende kennen. En ja, als dat het geval is, dan kun je ook nauwelijks sturen lijkt mij. En bent u ook niet in staat om kosten te monitoren en bent u niet voorbereid op premieaanpassingen (verhogingen of verlagingen) of (eenmalige) extra kosten. Hoe kunt u dat oplossen? Heel eenvoudig. U pakt 3 dingen uit de kast. Het pensioenreglement inclusief UPO, dat voor uw bedrijf geldt. De uitvoeringsovereenkomst met fonds of verzekeraar. En de premienota’s van het afgelopen jaar. Dan gaat u die eens rustig lezen en noteert alles wat u niet snapt.
Vervolgens gaat u met uw (interne) financiële/HRM-man/vrouw om tafel en spreekt het door. Dan houdt u over wat u samen niet begrijpt. Vanaf dat moment ligt dat niet begrijpen niet aan u maar aan de stukken. Want, laten we eerlijk zijn. Als u als ondernemer samen met uw rechterhand het niet snapt dan is het niet goed. Vervolgens roept u uw adviseur (wie dat ook is) en vraagt om heldere tekst en uitleg. Kan uw adviseur het u en uw rechterhand niet uitleggen…..zoek dan een andere (en betere)!

Waar moet u vervolgens op letten. Inhoud van de regeling, financiering, kosten en vooral ook winstdeling. En anno 2009 heel belangrijk: de gevolgen van in- en uittredend personeel. Met name inkomende waardeoverdrachten kunnen voor forse extra betalingen zorgen.

Zorg dus dat u weet wat u heeft en ‘grip’ krijgt op uw pensioenregeling. Zó moeilijk is pensioen ook nog weer niet. Houdt u vast aan de volgende matrix: een werknemer leeft of leeft niet (meer, en haalt dus de 65 of niet), premies zijn voor kosten (inclusief risicopremies) of voor sparen. En met het spaargeld wordt risico gelopen en rendement gemaakt. Dat is eigenlijk alles.

Tot slot. Gaat u er maar vanuit dat als u het zelf niet snapt, uw werknemers het helemááál niet snappen. En dat is niet goed. Want de Pensioenwet ‘dwingt’ u ertoe om te bewerkstelligen dat zij het wel snappen. En u als goede werkgever wilt toch zeker dat de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde wordt gesnapt door uw werknemers?! Veel succes!

mr Theo Gommer MPLA is partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015