Artikel Overgeld.nl: De Directeur-grootaandeelhouder wordt gemangeld!

Eerder schreef ik al over de DGA (Werknemer/Directeur-GrootAandeelhouder). Dat zijn pensioen wordt opgeofferd voor het voldoen aan Europa’s begrotingseisen. Nu moet ik – helaas – schrijven dat de DGA gewoonweg gemangeld wordt! Wat is er aan de hand?

 

Al lange tijd is er discussie over de mogelijkheid voor de DGA om pensioen in zijn eigen BV op te bouwen. Het voordeel daarvan is: het geld blijft behouden voor ondernemen. Het nadeel is: als dat niet goed gaat, geld en pensioen weg. De fiscus heeft dan ook pech, want het fiscale voordeel is al gegeven.

 

De fiscus is dus al lange tijd bezig om een kruistocht tegen pensioen in de eigen BV te voeren, en wil daar van af. De oplossing zit in twee brieven van de opvolgende staatssecretarissen van Financiën, Weekers en Wiebes. Een van 6 december 2013 en een van 2 juni jl. Een van 13 kantjes en een van 17 kantjes.

 

Na 30 kantjes is het idee: eigen beheer moet blijven. Maar dan via een oudedagsbestemmingsreserve. En, we hebben geen oplossing voor de opgebouwde pensioenrechten. Maar laat daar nu net vooral de pijn zitten!

Eind oktober zegt Wiebes: ik moet nog even wat bedenken inzake het nabestaandenpensioen – best belangrijk immers -, dat duurt een paar weten, maar daarna kom ik met dé oplossing.

 

5 december zegt hij echter doodleuk: voor het mei-reces (2015!) kom ik met dé oplossing. Nou ja, een oplossing. Het CDA vraagt namelijk terecht: zeg, die oudedagsreserve voor IB-ondernemers (ZZP-ers) wordt in ongeveer 30 (wetenschappelijke) rapporten afgekraakt, nu komt u met de oudedagsreserve voor DGA’s als oplossing??

 

Antwoord Wiebes: ja, dat is zo. Maar, wellicht is de beschikbare premie toch ook wel een optie.

 

Theo Gommer: eh, ok, maarre, de beschikbare premieregeling hebt u, en uw voorganger Weekers, toch als non-issue weggezet in de brieven van 6 december en 2 juni?? Omdat met name het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen – die moeten overigens de wet toepassen, maar leggen hem steeds maar uit (wie is nu de baas in Nederland denk ik dan?) – dat niet zien zitten?

 

Conclusie: wat wilt u nu? Of u kiest voor de mogelijkheid om eigen beheer te voeren. Met alle consequenties van dien. Het hoeft namelijk niet, het is een keus van de DGA zelf. Hij kan zijn pensioen immers ook ‘gewoon’ verzekeren net als alle werknemers. Of u schaft het af, ook goed. En geeft de DGA dus alleen de optie op zijn pensioen te verzekeren. Zoals iedere ‘normale’ werknemer dus.

Dat u dan nog steeds geen oplossing hebt voor alle opgebouwde pensioenen in (eigen) BV’s – met een fiscale waarde van ruim € 50 miljard, en een commerciële waarde van zo’n € 100 miljard -, tja, dat is zo. Maar ja, daar kúnt u ook geen oplossing voor creëren.

 

En als ú het kunt, de ex-partner van de DGA – en dat zijn er heel wat – zullen daar civieljuridisch gezien niet mee akkoord gaan. En dát kunt als staats van Financiën gewoonweg niet oplossen. Het zij zo.

 

Toch voor alle DGA’s, een vrolijke pensioen- eh, kerstfeest!

 

PS En een gratis tip: praat eens met échte pensioendeskundigenJ.

 

 

 

 

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015