Artikel Overgeld.nl: De pensioenleeftijd

De AOW naar 67 jaar (minimaal,) het werkgeverpensioen volgt (dat willen de werkgevers in ieder geval) en dan zullen de privé-mogelijkheden voor aanvullingen ook wel beperkt worden (lijfrente). Kortom het is crisis in pensioen’leeftijd’land. Iedereen heeft een mening, ik dus ook!

Allereerst het goede nieuws! Wat de ‘echte’ pensioenleeftijd ook wordt, u kunt altijd met pensioen wanneer u dat wilt. Tenminste, zo flexibel is de wet nu (nog?). Om dan de tijd totdat u AOW krijgt te overbruggen, kunt u gebruik maken van de zogenaamde hoog/laag constructie. In plaats van levenslang vanaf uw 65-ste bijvoorbeeld € 10.000 per jaar, krijgt u dan van 65 tot 67 jaar € 12.600 en daarna € 9.450. Of van 65 tot 70 jaar € 11.800 en daarna € 8.850. Hiermee overbrugt u natuurlijk nog niet het gemis aan AOW. De AOW bedraagt namelijk zo’n € 8.500 per jaar. De volgende mogelijkheid is om (een deel van) het nabestaandenpensioen uit te ruilen voor meer ouderdomspensioen. Overlegt u wel even met uw partner? Dan zit u al op € 15.744 tot 70 jaar en € 11.808 daarna. Nog een half jaartje langer doorwerken, al dan niet in deeltijd en een beetje bijsparen en u bent er. Dit vergt wel wat meer persoonlijke betrokkenheid bij uw pensioen en wat meer individuele keuzes.

Dan het slechte nieuws. U moet dus of langer doorwerken, of u krijgt minder pensioen of u moet zelf bijsparen. Er zijn dus mogelijkheden genoeg. Laten we eerlijk zijn, als het niet lukt met fiscaal voordelige mogelijkheden, dan kan ik altijd nog sparen via de bank (of vooruit, gewoon in een ouwe sok).

Uiteraard eindig ik graag met goed nieuws. Omdat de werkgevers graag de pensioenleeftijd willen verhogen naar 67 jaar, moet dit wel betekenen dat er minder pensioenpremie wordt betaald. Dat u dan zelf ook minder pensioenpremie betaalt en toch op z’n minst een deel van het gewin van de werkgevers krijgt, lijkt mij logisch. Met dat geld kunt u dus of uw eigen pensioen bijspijkeren, of lekker consumeren. Dit laatste is macro-economisch dan weer goed, we komen dan sneller uit de crisis, de lonen kunnen omhoog en u kunt weer meer sparen voor uw pensioen.

Al met al is die hogere AOW-leeftijd zo gek dus nog niet!

Zo ziet u maar, pensioen is ‘on the move’. Dit móet toch vragen bij u oproepen?
Hebt u vragen? Stelt u ze dan via de Vraagbaak (speciaal voor vragen over de pensioen(krediet)crisis) of via www.pensioenSOS.nl.

mr Theo Gommer MPLA is partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015