Artikel Overgeld.nl: DGA en pensioen

Als u al de beurskoersen hebt zien dalen, dan bent u zich natuurlijk wezenloos geschrokken. Een pleister op de wonde is misschien “what goes down, must go up” maar toch. Als u directeur-grootaandeelhouder bent van uw eigen BV, en dat bent u al met 10% van de aandelen, dan kunt u pensioen in eigen uw BV opbouwen. Kijk, dan zit u zélf bovenop de beleggingen.

Wat is dat nu precies, pensioen in eigen beheer. Stel u verdient in uw eigen BV een salaris van € 75.000 per jaar en u bent nu 40 jaar. Dan kunt u maximaal aan pensioen opbouwen:
25 jaar x 2% x (75.000 -/- de AOW-aftrek van 15.000) = 30.000 pensioen per jaar. Daarvoor hebt u ongeveer € 450.000 nodig op uw 65-ste. Dit geld spaart u nu in uw eigen BV. Ieder jaar mag u een stukje van uw winst aftrekken, hierover betaalt u dus geen vennootschapsbelasting. Pas als u pensioen gaat uitkeren aan uzelf betaalt u loonbelasting. Tenslotte is pensioen gewoon uitgesteld loon.

In het eerste jaar, als u dus 40 bent, betaalt u over ongeveer € 6.500,-- winst geen belasting. Uw voordeel is dan € 1.625,--. In het laatste jaar is de winstaftrek ongeveer € 28.000,--, met een belastingvoordeel van ongeveer € 7.000,--. Omdat u wél winst maakt en geen premie hoeft af te dragen aan een verzekeringsmaatschappij, houdt u meer cash geld over in uw BV. En daarmee kunt u doen en laten wat u wilt. Gebruiken als werkkapitaal, investeren in mensen, machines, whatever.
Het risico is natuurlijk dat u niet goed investeert? Maar ja, laten we eerlijk zijn, uw eigen BV is toch het beste bedrijf dat er is? U mag het geld ook beleggen buiten uw bedrijf. In aandelen (deze zijn tenslotte ‘lekker’ goedkoop momenteel). Of in andere bedrijven. U mag het zelfs lenen aan uzelf mits u vanuit privé dan maar een zakelijke rente betaalt.

Als u uw pensioen wel in ‘eigen beheer’ wilt opbouwen, maar niet in uw (werk)BV, kunt u het ook in een aparte BV onderbrengen. Dat kan uw Holding zijn, maar ook een aparte Pensioen BV. U betaalt dan geen pensioenpremie aan een verzekeringsmaatschappij maar gewoon aan uw eigen Holding of Pensioen BV. Deze belegt het geld dan weer op zijn beurt naar eigen – uw – inzicht. En kan het ook ‘teruglenen’ aan de werk-BV.

De pensioentoezegging moet wel goed worden vastgelegd in een pensioenbrief en er moeten juiste (fiscale) berekeningen worden gemaakt. Maar dat kan uw accountant/belastingadviseur of pensioenadviseur zeker. Zo moeilijk is dat met de hedendaagse tools ook weer niet.

Natuurlijk is pensioen in eigen beheer risicovol. Maarre, is dat ook niet gebleken elders? En, mocht het geld er onverhoopt niet zijn op uw pensioendatum, ja, dan hebt u pech. Gelukkig heeft de fiscus dan ook pech en hoeft u toch niet alsnog belasting te betalen. Dus ook zij lopen een beetje risico. Maar goed, daarvoor bent u ondernemer!

Zorgt u tot slot wél voor een goed nabestaandenpensioen voor uw partner? In het eerste jaar, als u 40 bent, moet er in dit voorbeeld wel een kapitaal van 6 ton (toch maar even voluit: zeshonderdduizend euro, € 600.000,--) voor uw partner zijn als u komt te overlijden! En een goed arbeidsongeschiktheidspensioen voor uzelf? Deze risico’s moet u eigenlijk toch wel verzekeren, vind ik. Dat bent u verplicht aan uzelf en zeker aan uw partner.

mr Theo Gommer MPLA is partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015