Artikel Tips & Advies: Hoe leg ik het vast?

De laatste paar weken heb ik meerdere ‘gevalletjes waterschade’ gezien. Dit kwam steeds omdat afspraken niet goed waren vastgelegd. Een aantal voorbeelden.

Werknemer
Zo claimde een werknemer niet alleen een ‘gouden handdruk’ over de mis te lopen bonussen, maar ook nog eens over de pensioenopbouw hierover. Weliswaar werd dit laatste afgewezen, maar de werkgever moest zich er wel tegen verweren.

Lijfenteaftrek
Een ondernemer moest bewijzen dat hij niet aftrekbare lijfrentepremies had betaald. Hierover hoeft hij natuurlijk in de uitkeringsfase geen belasting te betalen. Wel moest hij tot het Hof gaan om z’n gelijk te halen.

Financieringsovereenkomst
Vanaf 1 januari a.s. moet er bij extern eigen beheer een nieuwe schriftelijke financieringsovereenkomst zijn. Hierin staat precies vermeld hoe de werkgever-BV de pensioenpremies betaalt aan de Holding of de apart Pensioen BV. Ligt dit niet op de juiste wijze vast, dan zal de fiscus een belaste aanspraak opleggen over het hele pensioen. Dat betekent maximaal 52% over de waarde hiervan + 20% revisierente.

Uitstel
Uitstel van pensioen, ook als u verder gaat als IB-ondernemer, is geen probleem, mits het maar vastligt. Uiteraard kunt u nooit meer dan 100% pensioen krijgen én moet het uiterlijk op 70 jaar ingaan. Ook moet u doorwerken in de uitstelfase, of op basis van een arbeidsovereenkomst of aantonen dat u ondernemer bent.

Echtscheiding
Tot slot claimde een ex-partner dat het pensioen bij een echtscheiding wel verdeeld moest worden. Onduidelijk was namelijk of partijen inderdaad in de opgemaakt huwelijkse voorwaarden met het oog op de echtscheiding dit zo hadden bedoeld.

Broekzak/vestzak
Vaak is een DGA geneigd om ‘het even te regelen’. Toch blijkt dat voorkomen beter is dan genezen. Nu iedereen mondiger wordt, de werknemer, de (ex)partner en ook de fiscus, zult u zaken goed moeten vastleggen. Door het op papier te zetten, wordt de bedoeling vaak manifester en kan er minder ruis ontstaan. Dat er altijd discussie kan ontstaan, zeker als de afspraken van langer geleden zijn, blijft. Ook dat kunt u voorkomen door gemaakt afspraken later expliciet wederom vast te leggen. Iets meer werk, maar dan is het maar geregeld.

Streamer: Vastlegging voorkomt discussie achteraf. Ook al hebt u gelijk, soms moet u het halen in meerdere instanties. Dat is zonde van uw ‘ondernemers’tijd!

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015