Artikel Tips & Advies: Overzicht en eigen verantwoordelijkheid!

Velen missen het juiste overzicht over hun pensioen. Dat komt omdat er veel – te veel – partijen zich mee bemoeien. De enige oplossing is zelf verantwoordelijk te worden, want ‘gedeelde verantwoordelijkheid is geen verantwoordelijkheid’. Dat blijkt uit alle managementboeken.
De overheid is verantwoordelijk voor uw AOW. U weet wat er mee gaat gebeuren de komende jaren, zonder dat u er echt invloed op heeft. Dat geldt ook voor het werkgeverpensioen, ook al bent u DGA. Hebt u namelijk genoeg geld om het toegezegde pensioen ook echt uit te keren? Zo niet, dan is de pot misschien leeg voordat u – en/of uw partner – dood zijn. En als u morgen arbeidsongeschikt wordt, weet u hoe het dan zit?
Ook uw aanvullende lijfrentevoorzieningen (of gouden handdrukpotje) geven misschien schijnzekerheden. In ieder geval bent u dáárvoor zelf verantwoordelijk. Het begint dus bij een goede inventarisatie.

  1. wat heb ik al opgebouwd.
  2. wat krijg ik sowieso (AOW, ANW, WIA).
  3. wat ga ik nog opbouwen als ik zo doorga.
  4. en dat met betrekking tot uw oudedagsvoorziening, voor uw (eventuele) partner en voor het geval u arbeidsongeschikt wordt.

Doet u dit vooral niet ’achter de komma’ en kijk gewoon naar uw inkomen nu. Als u namelijk vanaf nu alles in beeld hebt, is het een kwestie van bijhouden. Rekent u ook alles terug naar één datum (dus de datum dat u met pensioen wilt gaan) en reken alles om naar een uitkering.

Dit resulteert dan in 9 getallen: 1, 2, 3 en dat voor uw ouderdomspensioen, uw nabestaandenpensioen en uw arbeidsongeschiktheidspensioen.

Natuurlijk moet u dit vervolgens bespreken met uw adviseur en kijken waar u staat, wat kan/niet kan, wat u wilt en hoe u nu verder gaat. Maar het begint bij de eerste stap. Die moet u zelf nemen. Er zijn namelijk veel te weinig goede (pensioen)adviseurs die dit kunnen c.q. doen. U zult dus zelf het initiatief moeten nemen, immers u bent zelf verantwoordelijk!

O ja, als u er niet uitkomt, ook dan stapt u natuurlijk naar uw adviseur!

Streamer: De beste investering in uw pensioen is om een paar avonden te besteden aan ‘uw schoenendoos’ en alles op een rij te zetten. Kost niets en is nog leuk ook!

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015