Artikel VVP: Van de nieuwe pensioenwereld en zo.

Ik ben nog jong (42) en ook geen doemdenker. Dat is een voordeel in pensioenland. Ik zal u vertellen waarom. De nieuwe pensioenwereld komt er namelijk aan, of eigenlijk, is er al. Sinds met name de Pensioenwet, maar ook de Wft, is dit een wereld van overzicht, duidelijkheid, juistheid en eerlijkheid.
Eigenlijk is het een beetje zoals met de overgang van een overheadprojector naar powerpointpresentaties. Hoe vaak verlangen we niet terug, zowel als inleider, maar vooral als toehoorder, naar een goed verhaal? Natuurlijk durf ook ik niet meer een overheadprojector te gebruiken en zet powerpoint in waar het nodig is. Maar wel op de goede manier.
Het wordt tijd dat we als adviseurs het heft weer in eigen handen nemen. Wat wil mijn klant, wat kan ik bieden en is er een match? Zeg wie je bent en vertel wat je doet. Gewoon in een goed gesprek, face to face of, als dat nodig is, via internet. Alle verplichtingen, alle mogelijkheden en alle wensen zijn volgens mij wel in kaart gebracht. Ik geloof dat we daar ook echt aan kunnen voldoen, dat dus kunnen waarmaken en bewerkstelligen. Ik geloof dat de eindconsument wel degelijk begrijpt hoe z’n pensioen in elkaar zit. Als we maar de juiste info geven, de juiste tools aanreiken en de juiste hulp bieden.

Het onderzoek dat de VU heeft gedaan klopt wel, natuurlijk ziet de Nederlander zijn pensioen te rooskleurig in. Maar ligt dat aan hem of aan ons? Ik geloof, tja, toch een beetje polderen, aan beide. De Nederlander zal zich echt meer moeten verdiepen in z’n financiële/pensioensituatie. Als hij dat niet wil, tja, een paard tot de waterbak gaat, maar drinken moet ie zelf, zegt mijn collega Roos wel eens. Wel moeten wij er alles aan doen om de Nederlander in te laten zien dat inzicht in zijn pensioen eigen belang is. Hij hoeft alleen maar te vragen, en wij draaien toch? Dat noem ik: laten inkopen.

Met het UPO, het indexatielabel, de Wft-vergunningenregisters, de toezichthouders, de media die alles ‘uitvergroten’ (ik zeg dus bewust niet opblazen), waardoor het toch echt wel duidelijk moet zijn. Wat moeten we nog meer doen? Dat er dan toch nog mensen zijn die écht geloven dat ze zonder risico 9, 10% rendement en meer kunnen krijgen zonder risico? Tja, beetje eigen schuld dikke bult? Dat er geen toezicht wordt gehouden op investeringen boven de 50 mille, a la (alhoewel….). Dat er adviseurs zijn die overwaardes van hun huis, en ja, dan meer dan 50 mille, daarvoor gebruiken. Ja, daar mag je toch je twijfels, nee, afkeuring, bij hebben. Tenzij ze echt hebben begrepen welke risico ze liepen. Overigens vind ik niet dat er met het product Life Settlements sec iets fout is. Misschien moreel dubieus, maar goed laat een ieder daarover zelf beslissen. Dat ze risicovol zijn is wel gebleken! Ik was als AFM kritischer geweest. Daarnaast nog twee dingen. Tijd hebben we nodig. Het duurt echt wel een jaar of 5 voordat iedereen het UPO en zo echt doorgrondt. Tot die tijd moeten we ons stinkende best doen om dat te bewerkstelligen. Gelukkig ben ik nog jong en geloof ik daar echt in. Dat maakt m’n werk wel zo makkelijk en plezierig. Doet u mee?

mr Theo Gommer is partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015