Artikel www.Overgeld.nl: Eigen initiatief!

Ik heb veel reacties gehad op mijn vorige column. De teneur was: het klopt wel dat er veel (meer) mogelijkheden zijn en dat ‘ik’ meer verantwoordelijkheid moet nemen (ook al heb ik daar eigenlijk niet zo veel zin in….), maar ik weet niet hoe? Dat is een terechte opmerking, heb ik steeds aangegeven. Daar zit ook de crux: of het wordt netjes, standaard geregeld voor iedereen (een soort staatspensioen). Of er zijn keuzemogelijkheden. Voor dat laatste hebben de Sociale Partners, en eigenlijk al veel eerder de wetgever, gekozen. U hebt veel meer mogelijkheden dan u denkt. Hoe komt u daar achter? Een aantal tips.

Begint u allereerst eens een paar avonden (!, ….het gaat toch om veel geld en wel om zo om en nabij 20 jaar van uw leven) met het zoeken van informatie over pensioen etc. op het internet. Een bron van info vindt u daar: zie eens www.beterbest.nl of www.pensioenkijker.nl en de sites van uw pensioenfonds of verzekeraar. Schrijft u vervolgens op wat u niet snapt en wel wilt weten.

Gaat u vervolgens – eigenlijk het liefst met uw partner en/of collega(‘s) aan de slag met die info en die vragen, haal het pensioenreglement van uw werkgever erbij en uw Uniforme PensioenOverzicht. Vervolgens gaat u naar uw werkgever (personeelszaken) en vraagt of hij u verder kan en wil helpen.

Kijk, ik vind pensioen ‘leuk’, heb er voor gestudeerd en hou me er de hele dag mee bezig. U natuurlijk niet. Dat betekent dan twee dingen: of u gaat zich er ook in verdiepen, of u zoekt hulp. Dat begint zoals ik hierboven aangaf bij het internet, uw partner of collega’s, uw werkgever. Als dat geen soulaas biedt moet u een goeie, betrouwbare adviseur zoeken. Want in een paar uurtjes heeft hij, of zij, veel van uw vragen beantwoord en richting gegeven aan uw wensen en mogelijkheden. Natuurlijk zijn die er: zie bijvoorbeeld www.NOPD.nl. Natuurlijk moet u wel betalen voor een goed advies (ja, of die ‘gratis’ adviseur vertrouwen op z’n ‘blauwe ogen’). Voor niets gaat alleen de zon op.

Er kan nog maar een kink in de kabel komen: u hebt geen zin?! Tja, dat snap ik, dan kan dus ook wel, maar ja, daar komt u niet veel verder mee, toch?!......................................................

Hebt u vragen over uw pensioen? Stelt u ze dan gerust via www.pensioenSOS.nl.

Mr. Theo Gommer MPLA is partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015