Artikel www.overgeld.nl: Feest!

Vanochtend bent u vroeg opgestaan. Op het moment dat u uw ogen opendeed werd u toegezongen door uw partner. Die had vervolgens een heerlijk ontbijtje voor u gemaakt, croissantjes, verse jus d’orange geperst, zacht gekookt eitje…. En er waren ook kadootjes.
Waarom zult u denken ? Nou, u wordt vandaag 62 jaar. Reden voor een feestje dacht uw partner (en u op dat moment ook nog).

Na het ontbijt vertrekt u naar uw werk, maar rijdt eerst nog even langs de bakker voor gebakjes, want ook de collega’s mogen meegenieten van het heuglijke feit dat u vandaag 62 jaar bent geworden. U hoeft nog maar 3 jaar tot uw 65e verjaardag. Ja, u valt nog in de groep die met 65 jaar met pensioen mag.

Aangekomen op uw werk wordt u door u collega’s gefeliciteerd. Uw werkgever roept u daarna bij zich. Nou, nou, denkt u nog, dat zal wel een speciale felicitatie worden, dat ik daarvoor bij mijn werkgever op het kantoor moet komen.

En dat wordt het ! Uw werkgever vertelt u, dat in uw arbeidsovereenkomst staat dat die op 62 jarige leeftijd eindigt, omdat u dan met vroegpensioen gaat. Uw prepensioen gaat in en uw werkgever feliciteert u daar ook mee.

Echter….u wilt nog helemaal niet stoppen met werken, uw wilt nog helemaal geen prepensioenuitkering van 80% (?) of nog minder van uw huidige inkomen. U heeft immers nog net vorig jaar de hypotheek een beetje verhoogd om die mooie luxe badkamer te kunnen financieren. En uw kinderen zijn pas halverwege hun studie en leunen financieel nog zwaar op u. U heeft uw inkomen dus nog hard nodig….. Wat een mooie dag had moeten worden, lijkt een dag met donkere wolken en grijze lucht…..

Mag uw werkgever u dan zomaar op 62 de laan uit sturen ? Omdat dat in uw arbeidsovereenkomst staat opgenomen ?

Gelukkig, het blijft een mooie dag, want uw werkgever mag u op deze grond niet (zomaar0 ontslaan. Daarmee handelt hij in strijd met de Wet Gelijke Behandeling op grond van Leeftijd bij de Arbeid. Op grond van die wet, geldt dat de verplichte pensioneringsleeftijd pas bij 65 jaar ligt (en die zal in de toekomst wel opgeschoven worden). Ook als het dus nog steeds in uw arbeidsovereenkomst staat is dat een niet geldige bepaling die door de wet wordt overruled. Bij CAO mag wel afgeweken worden.

Er zijn wel een paar uitzonderingen mogelijk op deze regeling dat u niet hoeft te accepteren dat u eerder dan 65 met pensioen moet. Die zijn ook in de wet opgenomen. U moet daarbij bijvoorbeeld denken aan een ontslag op een eerdere leeftijd om u een bepaald beroep maar tot uw 60e of zo uit kunt oefenen. De reden voor het maken van onderscheid moet dan objectief gerechtvaardigd zijn door een legitiem doel en de middelen om dat doel te bereiken moeten passend en noodzakelijk zijn. Zo is bijvoorbeeld een ontslag wegens het bereiken van een bepaalde leeftijd wel mogelijk als het beroep wat u uitoefent gebonden is aan een bepaalde leeftijd (denk bijvoorbeeld aan modellenwerk).

Het is dus van belang dat u niet zomaar accepteert dat u op een bepaalde leeftijd door uw werkgever met pensioen kunt worden gestuurd als u dat zelf nog niet wilt. Laat u daarbij altijd goed en deskundig adviseren.
Mocht u vragen hebben over dit onderwerp of over uw pensioen bij ontslag, dan kunt u die natuurlijk altijd stellen op www.pensioenSOS.nl.
Mw. mr. Henny van den Hurk is partner bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten te Tilburg.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Donderdag 26 maart 2015