Broker hoeft niet eerder te waarschuwen inzake shortpositie

Het Kifid heeft op 29 november 2019 uitspraak gedaan of een broker een belegger tijdig heeft gewaarschuwd dat hij een bepaalde shortpositie niet kon innemen.

Belanghebbende belegt bij een online broker op basis van execution only. In april 2018 heeft belanghebbende een shortpositie ingenomen in 6.000 aandelen Altice N.V.

Op 18 mei 2018 besluit de aandeelhoudersvergadering van Altice N.V. dat Altice USA op 22 mei 2018 wordt afgesplitst waardoor elke aandeelhouder van Altice N.V. recht heeft op 0,41363 aandeel Altice USA. Dit was al in januari 2018 aangekondigd.

 

Op 21 mei 2018 heeft de risk-afdeling van de broker belanghebbende per e-mail opgedragen zijn shortpositie nog die dag aan te zuiveren om te voorkomen dat belanghebbende een shortpositie in Altice USA zou krijgen. Belanghebbende heeft vervolgens 6.000 aandelen gekocht.

 

Belanghebbende vordert van de broker een schadevergoeding van € 5.010. Volgens belanghebbende heeft de broker nagelaten hem tijdig ervoor te waarschuwen dat hij geen shortpositie in aandelen Altice USA kon innemen.

 

Volgens het Kifid is niet gebleken dat de broker in strijd met een verplichting jegens belanghebbende heeft gehandeld. Hierbij is van belang dat er sprake is van een beleggingsrelatie op basis van execution only. Dan is het primair aan de belegger om zich te informeren over ontwikkelingen in verband met zijn beleggingen, ook als het corporate actions betreft.

 

Het Kifid wijst de vordering daarom af.

Informatie

  • Beleggen
  • Woensdag 11 december 2019