Dekking op CAR-verzekering of niet?

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt over de dekking op een Constructie Allriskverzekering.

Er wordt een betonnen vloer aangelegd voor een ijshal. Bij een inspectie wordt geconcludeerd dat de baan er in zijn totaliteit er goed uitzag en goed afgeverfd. Op wat esthetische aanmerkingen na voldoet de baan aan de gevraagde functionaliteit.

Ongeveer een maand later wordt echter blaasvorming geconstateerd op 5% van het werk, waarna aangetaste gedeeltes afgeschuurd worden en de coating opnieuw aangebracht. Na verder onderzoek blijken coatinglagen los te laten door tot dusver onbekende oorzaak.

De schade wordt geclaimd op de CAR-verzekering voor het project. De verzekeraar wijst de schade af, omdat er geen sprake zou zijn van zaakschade (beschadiging) in de zin van de polisvoorwaarden. Dit omdat de initiële toplaag nooit gaaf is geweest en vanaf het begin ‘onregelmatig’.

In hoger beroep is Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden het hiermee eens. De deskundigenrapportages van verzekeraar onderbouwen het standpunt voldoende. Bovendien is de bouwtermijn verstreken, omdat de schaatsbaan in gebruik is genomen. De verzekeringsdekking is dan al geëindigd. Verzekeraar heeft de schade terecht afgewezen.

Informatie

  • Schade Zakelijk
  • Zaterdag 17 oktober 2020