Eerlijker over pensioen

 Harman Korte, bestuurslid van de Autoriteit Financiële Markten (AFM),’gedragstoezichthouder op financiële markten, heeft op 14 januari 2013 een speech gehouden tijdens het jaarlijkse seminar Eye on Pensions. De titel van de speech luidt ‘Eerlijker over pensioen’.

In deze speech geeft Harman Korte aan dat AFM wil dat jongeren voor hun pensioenpremie hogere pensioenrechten krijgen. "De premie die jongeren betalen, staat lang vast in de pensioenkas en levert daardoor relatief veel rendement op," aldus AFM-bestuurder Harman Korte.

Doordat jongeren vaker van baan wisselen, de branche verlaten op zzp-er worden ontstaan problemen. Bij het pensioenfonds waar zij op jongere leeftijd zaten, maakt de ingelegde premie veel rendement, maar daar ziet de werknemer zelf weinig van terug.

De huidige doorsneepremie waarbij de jongeren feitelijk teveel betalen en de ouderen te weinig kan volgens Korte niet langer op begrip rekenen. Als een jongere op latere leeftijd bijvoorbeeld zzp'er wordt, of de arbeidsmarkt verlaat, dan profiteert hij niet van het voordeel dat ouderen hebben om een tijd lang relatief weinig premie betalen.

Korte stelt dan ook voor dat jongeren ofwel dezelfde pensioenrechten houden maar daarvoor minder premie gaan betalen, ofwel meer pensioen krijgen voor hun huidige premie.

Informatie

  • Toekomstvoorzieningen, De zelfstandig ondernemer, Pensioen Algemeen
  • Vrijdag 20 maart 2015