Gerard Riemen - PensioenFederatie - kan leven zonder verplichtstelling

Gerard Riemen, directeur van de Pensioenfederatie, wil de verplichtstelling best loslaten. Maar dat werknemers zelf hun uitvoerder mogen kiezen is voor hem een brug te ver. Dat zei hij op het seminar Geld voor Later van Avéro Achmea, gisteren in Amerongen.

Riemen ging in debat met Theo Gommer, voorzitter van de Nederlandse Orde van Pensioendeskundigen. Gommer is voor een pensioenplicht, iedereen met een inkomen uit arbeid moet daar een percentage van opzij zetten. Maar werknemers moeten dan wel zelf kunnen kiezen waar ze dat geld onderbrengen. “Laat ze vrij.” Hij begrijpt de angst van de pensioenfondsen niet. “Als die het zo goed doen, dan hoeven ze toch nergens bang voor te zijn?”

Overeind

Gerard Riemen: “Ik vind dat we de beginselen collectiviteit en solidariteit overeind moeten houden. Maar of dat per se moet in het systeem zoals we dat nu kennen is de vraag. Dat kan wat mij betreft ook op andere manieren. Dat een werkgever zelf kiest, daar kan ik me wel wat bij voorstellen. Maar dat het individu dat zelf gaat doen, daar ben ik huiverig voor.”

Ook hoogleraar Theo Kocken bleek geen voorstander van het zelf kiezen van een uitvoerder. “Je krijgt dan enorm kostbare campagnes van pensioenfondsen. Je kunt je afvragen of de deelnemer die kan doorzien, de AFM zal daar een grote rol bij moeten spelen.” Volgens Gommer valt dat met die kosten wel mee. “In Chili hebben ze een systeem met vrije keuze ingevoerd, daar hadden ze die angst ook en die bleek ongegrond.”

Informatie

  • De gewone werknemer, Pensioen Algemeen
  • Maandag 23 maart 2015