Hoeveel kapitaal heb ik nodig voor mijn pensioen?

Als je jezelf afvraagt hoeveel kapitaal je straks nodig hebt voor jouw pensioen, dan zijn er op internet in ieder geval twee leuke rekentools beschikbaar.

Op pensioenkijker.nl en www.nn.nl (mijn getal) zijn de rekentools te vinden. Zonder meer leuk om een keer naar te kijken.

Uitkomsten

Beide tools geven verschillende kapitalen. Dat is niet zo verwonderlijk, want bij Pensioenkijker hoef ik maar twee vragen te beantwoorden en bij nationale nederlanden 6 vragen. De berekening van nationale nederlanden lijkt daarmee iets nauwkeuriger dan de berekening van Pensioenkijker.

Toelichting

Bij de rekentool van Pensioenkijker heb ik geen toelichting gevonden. Ik kan dus niet precies zien welke uitgangspunten zijn hanteren. Bij de tool van nationale nederlanden zit een toelichting, zodat je in ieder geval een aantal uitgangspunten van de berekening kunt checken.

Overigens valt in de toelichting van nationale nederlanden op dat voor een alleenstaande een rendement wordt verondersteld van 3,16% en voor iemand met een partner van 2,93%. Kunnen alleenstaanden beter beleggen? Of is dit een schoonheidsfoutje?

Toepassing

Het praktische nut van deze berekeningen zie ik met name voor mensen die pensioen opbouwen in een beschikbare premieregeling, of zelf sparen voor hun pensioen. Die kunnen heel eenvoudig zien welke kapitalen zij opbouwen en die vergelijken met de uitkomsten uit de tool.

Alleen als je pensioen opbouwt volgens een eindloon of een middelloonregeling, dan kun je niet zoveel met de tool. Op je pensioenoverzicht staat een jaarlijks uit te keren bruto bedrag, terwijl de tool je gewenste netto uitkering (per maand) omrekent naar een kapitaal.

Informatie

  • Pensioen Algemeen
  • Maandag 3 januari 2011