Premium | FinSourceOne vaktechniek artikelen

Hof Den Haag: De koopwoning en niet de huurwoning is het hoofdverblijf

Belanghebbende bezit een recreatiewoning die deel uit maakt van een recreatiepark. Op basis van het ter plaatse geldende bestemmingsplan mag de woning niet voor permanente bewoning worden gebruikt. Belanghebbende huurt daarnaast elders een woning. Belanghebbende staat samen met zijn echtgenote op het adres van de huurwoning ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens.

Belanghebbende stelt dat de koopwoning zijn centrale levensplaats vormt en neemt de woning in de aangifte inkomstenbelasting op als eigen woning in box 1. De huurwoning wordt volgens belanghebbende slechts gebruikt als ‘werkwoning’, gezien het feit dat belanghebbende en zijn echtgenote beiden in de regio van de huurwoning werkzaam zijn. De Inspecteur beschouwt de koopwoning echter niet als een “eigen woning” in de zin van artikel 3.111 Wet IB 2001.

 

Het hof oordeelt - in tegenstelling tot de rechtbank - dat belanghebbende aannemelijk heeft gemaakt dat de koopwoning als hoofdverblijf kan worden aangemerkt. Doorslaggevend is dat de koopwoning het middelpunt van de persoonlijke belangen van belanghebbende is.

Informatie

  • VTVaktechniek
  • Fiscale Aspecten
  • Dinsdag 28 augustus 2018
Premium | FinsourceOne vaktechniek artikelen

Je eerste 2 Premium vaktechniek artikelen voor deze maand zijn op.

Meer premium artikelen lezen?
Word dan Member!

Bekijk de Memberships