Omkeerregel bij wegbeheerdersaansprakelijkheid

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt over de aansprakelijkheid van een gemeente na een val van een elektrische fiets.

Een gemeente wordt aansprakelijk gesteld nadat een fietser van een elektrische fiets valt op een fietspad waarvan de gemeente wegbeheerder is. Op het fietspad waren tegels in de bocht uit verband geraakt en tussen enkele tegels in de lengterichting was een groef ontstaan van ongeveer 3 cm breed. Ook was er wat hoogteverschil tussen de tegels.

De aansprakelijkheidsverzekeraar voert onder andere aan dat er geen andere meldingen van ongevallen zijn en dat er fietsers op de plek van de groef zouden fietsen verwaarloosbaar klein is. De snelheid op de e-bike kan te hoog zijn geweest voor de bocht. Uit een onderzoek volgt dat het wegdek niet volgens de richtlijnen is aangelegd. Het fietspad is gebrekkig en de bewijslast wordt dan omgekeerd.  

Het gerechtshof vindt dat de Gemeente te weinig heeft aangevoerd om aan aansprakelijkheid te ontkomen. In ieder geval is onvoldoende de stelling dat de fietser ook door een andere oorzaak gevallen kan zijn.

Tsja, als je de foto die op de plek des onheils is gemaakt ziet, lijkt er ook niet zoveel aan de hand met de tegels zeker nu de groef goed was opgevuld met stevig zand. Een te hoge snelheid van de e-biker is ook best aannemelijk in de flauwe bocht. De gemeente heeft echter een lastige bewijspositie en de aansprakelijkheidsverzekeraar moet de schade dan ook voor diens rekening nemen.

Informatie

  • Schade Particulier, Schade Zakelijk
  • Vrijdag 9 oktober 2020