Opruimwerkzaamheden na een brand en onderverzekering

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt over een vordering van een schoonmaakbedrijf na een woningbrand waar sprake is van onderverzekering.

Een woning wordt door brand verwoest. Er is een woonhuisverzekering en inboedelverzekering afgesloten. Een schoonmaakbedrijf verricht na de brand opruim- en schoonmaakwerkzaamheden. Aanvankelijk was het schoonmaakbedrijf door de Stichting Salvage ingeschakeld. Er volgen schadeopstellingen van de opstalverzekeraar inclusief een gecedeerde vordering aan het schoonmaakbedrijf.

Er blijkt echter sprake van onderverzekering. De verzekerde weigert vervolgens niet betaalde facturen van het schoonmaakbedrijf te betalen. Het gerechtshof vindt dat terecht. Niet voldoende duidelijk kan gemaakt worden door het schoonmaakbedrijf dat ze erop mocht rekenen dat de huiseigenaar ook de opdracht had gegeven voor de werkzaamheden.

Een wijze les dus voor bij de schadebehandeling betrokken partijen om goed er op te letten hoe de afspraken over de werkzaamheden in de overeenkomsten van opdracht worden vastgelegd en met wie deze overeenkomsten worden gesloten.

Informatie

  • Schade Particulier, Schade Zakelijk
  • Donderdag 17 september 2020