Schade door rood licht rijdende fietser

Rechtbank Rotterdam oordeelt over een door rood licht rijdende fietser, die schade heeft veroorzaakt aan een auto.

Aanrijdingen zijn regelmatig voer voor discussie bij natuurlijk autoverzekeringen, maar ook bij aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren.

In een recente uitspraak oordeelt Rechtbank Rotterdam over de claim van een automobilist ingediend tegen een door rood licht rijdende dronken fietser. Daardoor raakt onder andere de spiegel van de auto beschadigd. Tijdens de zitting wordt die dronkenschap ontkend overigens.

De rechtbank pakt het beoordelingskader van artikel 185 WVW erbij en past de reflexwerking daarvan toe. Dat betekent dat de automobilist geen schade kan verhalen, tenzij er echt sprake is geweest van overmacht. De automobilist moet dan ook met fouten van fietsers rekening houden. Dat geldt ook voor rijden door rood licht. De automobilist moet de schade daarom in ieder geval gedeeltelijk zelf dragen. Uit het aanrijdingsformulier blijkt dat zelf door de fietser is ingevuld ‘lette niet op een voorrangsteken of een rood licht’ als oorzaak en die pagina heeft ondertekend.

Vervolgens komt de rechtbank met een causaliteitsafweging tot een verdeling van 20% voor rekening van de automobilist en 80% voor de fietser. Er is geen reden voor een billijkheidscorrectie hierop.  

Informatie

  • Schade Particulier
  • Vrijdag 30 oktober 2020