Aansprakelijkheid sportschool

Rechtbank Noord-Holland oordeelt over de aansprakelijkheid van een sportschool na een ongeval met een vallende halterstang.

Een lid van een sportschool traint enkele keren per week zonder begeleiding in een sportschool. Dat mocht van de sportschool, omdat het lid een ervaren sporter was. Het lid was aan het revalideren na een schouderoperatie en deed de door zijn fysiotherapeut voorgeschreven oefeningen in een vaste volgorde.

Bij een liggende oefening wordt het sportende lid opeens op het hoofd geraakt door een andere van een squatrek vallende halterstang van ongeveer 15 kilo. De sporter loopt een ernstige hoofdwond op en langdurige cognitieve klachten.

De sportschool meldt de schade bij diens aansprakelijkheidsverzekeraar. Die wijst de schade echter af.

In een deelgeschil voor Rechtbank Noord-Holland wordt een uitspraak gevraagd over de aansprakelijkheid. De rechtbank wijst naar een expertiserapport waaruit blijkt dat een halterstang nooit uit zichzelf kan gaan rollen uit het squatrek.

Het slachtoffer heeft onvoldoende naar voren gebracht om aan te nemen dat dit toch gebeurd kan zijn.

Op de sportschool rust geen risicoaansprakelijkheid en de toedracht van het ongeval is niet vast komen te staan. Het enkel los liggen van een  halterstang op de stangen van het squatrek levert op zichzelf geen gevaarlijke situatie op. De sportschool hoefde ook geen rekening er mee te houden dat iemand dichtbij het squatrek diens oefeningen ging doen.