Afkoop alimentatie & verrekening pensioen mag nu ook in bancaire variant

Dit bericht beschrijft een van de goedkeuringen uit het op 31 mei 2019 gepubliceerde lijfrentebesluit.

Op 31 mei 2019 is het verzamelbesluit lijfrenten in geactualiseerde vorm gepubliceerd in de Staatscourant. Het laatste grote verzamelbesluit lijfrenten dateerde uit 2012. De hoogste tijd voor een actualisatieslag.

Het nieuwe lijfrentebesluit van 16 mei 2019, nr. 2019-115021, bevat een aantal nieuwe beleidsstandpunten en zit boordevol goedkeuringen. Het lijfrentebesluit biedt ook twee voor de echtscheidingspraktijk zeer relevante goedkeuringen. Het is op basis van goedkeurend beleid nu mogelijk om afkoop van een alimentatieverplichting en verrekening van pensioenrechten te gieten in de vorm van een lijfrenterekening of -beleggingsrecht. De Wet IB 2001 biedt alleen de verzekeringsoptie (zie daarvoor artikel 6.5 respectievelijk artikel 6.6). Met ingang van heden kunnen scheidende mensen dus ook kiezen voor een bancaire lijfrente.

 

Lees meer over deze goedkeuringen in de paragraaf 9.3.4 respectievelijk paragraaf 9.3.5.

Erik van Toledo
Over Erik

Erik van Toledo is werkzaam als fiscaal-technisch medewerker bij de Belastingdienst, regio Amsterdam. Zijn specialismen zijn lijfrenteproducten, kapitaalverzekeringen en bancaire spaarvarianten, en ontslag-/loonstamrechten. Tevens participeert hij in de landelijke Kennisgroep [...]

Bekijk profiel