AFM-bericht over beheren beleggingsinstellingen in crypto’s

image_pdf

De AFM publiceert het bericht omdat ze vindt dat aan het belegging in crypto’s en het beheer daarvan aanzienlijke beheersrisico’s met zich meebrengt. De AFM wordt graag tijdig over de opstart of uitbreiding van dienstverlening geïnformeerd. Uitgezonderde beheerders moeten een vergunning aanvragen als door de uitbreiding van de dienstverlening de vergunningsvoorwaarden overschreden worden. De AFM twijfelt ernstig of beheerders die beleggen in crypto’s wel aan de zware vereisten voor vergunningverlening kunnen voldoen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het liquiditeitsbeheer wat door de volatiliteit van crypto’s lastig is. Ook een accurate waardering van de intrinsieke waarde is problematisch. Dat geldt ook voor de categorisering per crypto bijvoorbeeld en het bewaarderschap zoals het vaststellen van het juridisch eigenaarschap van de crypto en informatie voor de bewaarder over een overdrachtsmoment. Verder zijn er zorgen over een adequaat productontwikkelingsproces en toepassing van de witwasregelgeving.

Het lijkt een beetje op een ontmoedigingsbericht, maar het is natuurlijk wel goed dat het verwachtingspatroon gelijk is geschetst. Nu alleen te hopen dat dit niet juist de opmaak is voor handel buiten het gereguleerde circuit en gegokt wordt op het niet kunnen handhaven door de AFM.

Brief van 13 juni 2018 van de AFM: Beheren van beleggingsinstellingen in crypto’s

Marco Rijsdijk
Over Marco

Marco Rijsdijk is jurist en fiscalist. Hij is managing partner bij MR legal & tax VoF (legal, tax & compliance consultants, product- en projectmanagement). Samen met het team adviseert, begeleidt, audit en onderhandelt onder andere voor verzekeraars, banken, multinationals, [...]

Bekijk profiel