AFM waarschuwing voor toename boiler rooms

In de zoektocht naar meer rendement voor spaar- of oudedagsvoorzieningsoplossingen kunnen consumenten verleid worden tot beleggen. Mits goed passend bij de klant is daar niets mis mee, maar dan zal uiteraard wel een WFT-proof traject doorlopen moeten worden. Dat gebeurt niet altijd, waaronder bijvoorbeeld door een zogenoemde boiler room. Onder deze noemer vallen volgens de AFM definitie op hun website ‘ frauduleuze personen en organisaties die, met gehaaide verkopers, potentiële beleggers telefonisch benaderen met een ‘geweldig investeringsaanbod’.

De geboden beleggingsinstrumenten zijn vaak waardeloos of sterker, bestaan zelfs helemaal niet. De klant wordt ook gefopt door naam- of logogebruik lijkend op dat van gerenommeerde instellingen.

Het wordt nog erger nu volgens de AFM nieuwe fraudeurs op hun beurt onder het motto van het geven van hulp bij het terugkrijgen van verloren bedragen opnieuw vragen om forse bedragen voor kosten over te maken. De AFM geeft regelmatig waarschuwingen voor boiler rooms en houdt daar ook waarschuwingslijsten van bij. Uiteraard kan ook gebruik gemaakt worden van het Meldpunt Financiële Markten. Financieel planners doen er goed aan ook hun klantenkring bewust te maken van deze boodschappen, zeker als klanten min of meer uit onvrede met rendementen die doorvertaald worden naar het oordeel over de dienstverlening van de planner op zoek dreigen te gaan of gevoelig zijn voor dit soort initiatieven. Tegelijkertijd moet er natuurlijk voldoende oog blijven voor nieuwe innovatieve beleggingsinstellingen en –instrumenten.

 

 

 

Marco Rijsdijk
Over Marco

Marco Rijsdijk is jurist en fiscalist. Hij is managing partner bij MR legal & tax VoF (legal, tax & compliance consultants, product- en projectmanagement). Samen met het team adviseert, begeleidt, audit en onderhandelt onder andere voor verzekeraars, banken, multinationals, [...]

Bekijk profiel