Afwijzing oorspronkelijk verzoek partneralimentatie vanwege nieuwe feiten en omstandigheden na verzoekdatum

Rechtbank Den Haag oordeelt dat de lotsverbondenheid herbeoordeeld wordt als instandhouding zonder herbeoordeling vanwege nieuwe feiten en omstandigheden naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn.

Een vrouw wordt veroordeeld tot het betalen van alimentatie aan de ex-man. In beginsel is het zo dat de rechtelijke beoordeling of gedragingen van de alimentatiegerechtigde zodanig grievend zijn dat er geen recht is op partneralimentatie in beginsel niet vatbaar is voor wijziging. In de eerste echtscheidingsbeschikking is geoordeeld dat niet kon worden vastgesteld dat de man de vrouw heeft mishandeld of bedreigd en daarom niet kon worden geoordeeld dat de lotsverbondenheid tussen partijen is verbroken. Inmiddels is echter de mishandeling bewezenverklaard en de man veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraf daarvoor. Het niet alsnog meewegen daarvan zou onaanvaardbaar zijn naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid (zie ook HR 4 mei 2018, ecli:nl:HR:2018:695).  

 

 

Marco Rijsdijk
Over Marco

Marco Rijsdijk is jurist en fiscalist. Hij is managing partner bij MR legal & tax VoF (legal, tax & compliance consultants, product- en projectmanagement). Samen met het team adviseert, begeleidt, audit en onderhandelt onder andere voor verzekeraars, banken, multinationals, [...]

Bekijk profiel