Alimentatieverdeling over kinderen uit twee relaties.

image_pdf

Na een scheiding heeft een voormalige huwelijkspartner een alimentatieverplichting richting twee kinderen. De betreffende voormalige huwelijkspartner trouwt opnieuw, krijgt nog een kind en woont in Polen. Een zoon uit het vorige huwelijks verzoekt om verhoging van de alimentatie. Het gerechtshof Den Haag verdeelt de draagkracht over drie kinderen. De Hoge Raad geeft de rechtsregel dat een redelijke wetstoepassing meebrengt om het voor onderhoud beschikbare bedrag in beginsel gelijk te verdelen over de drie kinderen, tenzij echter bijzondere omstandigheden zoals een duidelijk verschil in behoeft bijvoorbeeld als gevolg van een lager kostenniveau in het woonland aanleiding voor een andere verdeling. Bovendien kan een bijdrageverplichting voor het kind van de nieuwe ouder een rol spelen. Het gerechtshof heeft daar onvoldoende rekening mee gehouden en daarom vernietigt de Hoge Raad het oordeel van het gerechtshof.

Veel financieel planners spelen een belangrijke rol bij echtscheidingen. Deze uitspraak kan eventueel helpen bij alimentatieperikelen en het vragen om aanpassingen daarvan, zeker als de ex-partner naar het buitenland is vertrokken.

 

Marco Rijsdijk
Over Marco

Marco Rijsdijk is jurist en fiscalist. Hij is managing partner bij MR legal & tax VoF (legal, tax & compliance consultants, product- en projectmanagement). Samen met het team adviseert, begeleidt, audit en onderhandelt onder andere voor verzekeraars, banken, multinationals, [...]

Bekijk profiel